News Flash:

Varza a la Cluj de post - reteta pentru Postul Craciunului

16 Noiembrie 2016
5159 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

1,5 kg varza dulce
1 ceapa mica
1 ardei gras sau kapia
5 linguri ulei
1 ceasca de apa
1 lingurita bulion
1 lingurita sare
1 lingurita boia de ardei dulce
½ lingurita sare de lamaie
½ lingurita piper macinat
½ lingurita cimbru macinat
1 frunza de dafin
1 cutie mica rosii in bulion (400 gr)
½ legatura marar verde
½ legatura patrunjel verde

Mod de preparare:

* Condimente, sare si verdeata se adauga dupa gust si preferinta, iar in loc de rosii decojite se poate la fel de bine folosi pasta de tomate. Eu n-am vrut sa fac o varza calita clasica rosie la culoare deoarece este umplutura destul de colorata, am intentionat sa am varza cat mai aproape de culoarea ei binenteles rumenita. Daca folosim varza murata se scurge bine de zeama si se intelege ca nu mai avem nevoie de sare de lamaie. Varza este buna grasa, deci dupa gustul fiecaruia pe langa 5 linguri de ulei mai merg inca 2.

Curatam si spalam toate legumele apoi taiem varza normal la cutit ca la orice mancare de varza, iar ceapa si ardeiul le taiem marunt, rosiile decojite le scoatem din sucul de rosii si le taiem cubulete, iar verdeata o tacam marunt. Varza o presaram cu putina sare, o framantam putin in maini si o lasam asa cat timp intr-o tigaie sau ceaun incingem ulei si calim la inceput ceapa si ardeiul, apoi adaugam varza iar dupa ce varza isi schimba putin culoarea si isi micsoreaza volumul punem rosiile tocate si putin bulion de gust.

Punem putina apa, adaugam dupa gust sare, piper, cimbru, dafin, boia si sare de lamaie pana varza capata o tenta foarte putin acrisoara. Tinem varza pe foc pana cand zeama scade aproape in totalitate dupa care adaugam marar si patrunjel si oprim focul.


Pentru umplutura:
50 gr soia granule
50 gr orez
3 ciuperci champignon
2 linguri ulei
1 morcov mic
1 bucata telina mica (cat morcov)
1 ardei mic
1 lingura cu varf de bulion
½ lingurita sare
condimente dupa gust: cimbru, boia, piper macinat, ½ legatura marar verde.

Deci toate legumele taiate se calesc in ulei incins, apoi se adauga soia tinuta 15 minute in apa sa se hidrateze, orezul umflat in putina apa cu sare, bulion pana capata o culoare placut rosiatica, condimente si verdeata dupa gust, se amesteca bine compozitia si se opreste focul.

Dupa ce am terminat si varza si umplutura de preparat, luam o tava de cuptor si o ungem cu ulei, impartim varza in doua parti egale si asezam un strat de varza calita in tava iar peste el intindem compozitia de post, deasupra asezam restul de varza, iar peste stratul de varza turnam sucul de rosii ramas in cutie.

In tava putem aseza varza si umplutura si in mai multe straturi. Coacem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 60 de minute, sau pana cand varza este frumos rumenita. Varza la cuptor, o mancare de post romaneasca gustoasa de te lingi pe degete. Servim varza calda cu o mamaliguta aburinda si un ardei iute alaturi. Daca nu tinem post o sevim si cu smantana deasupra.

Reteta de varza a la Cluj de post ne este recomandata de preparatedevis.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

varza cluj reteta varza reteta post
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016582 (s)