News Flash:

Urzica, o planta excelenta pentru pierderea in greutate, eliminarea pietrelor la rinichi si detoxifierea organismului

12 Octombrie 2017
605 Vizualizari | 0 Comentarii
Urzica creste aproape peste tot, in paduri, la marginea drumurilor si se gaseste frecvent la oameni in piata. Stiati ca urzica are un efect deosebit asupra corpului si va ajuta la scaderea in greutate? Potrivit nutritionistilor urzica este o planta care trebuie sa fie folosita in dietele pentru salbit, pentru ca este eficienta in eliminarea kg in plus si la curatirea organismului de toxine. Poate fi utilizata in ceaiuri, supe, sucuri, salate – toate au proprietati extraordinare pentru sanatate. Daca doriti sa aveti un corp armonios si subtire nu mai trebuie sa folositi o dieta drastica si nici sa transpirati facand exercitii fizice istovitoare la sala de fitness, trebuie doar sa folositi aceasta planta si sa va bucurati de mineralele si vitaminele pe care le contine si de elementele active care ajuta la scaderea in greutate.

Citeste si Hai sa te invat cum sa alegi si sa pastrezi cat mai proaspete legumele de primavara

Urzica – proprietati:
Frunzele de urzica contin multa vitamina C, se spune ca au de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia. De asemenea au tanin, caroten, vitamine B1 si B2, uleiuri esentiale, acid cumaric, acid galic si substante flavonoide. Mineralele din frunzele de urzica sunt variate, dintre acestea fac parte: potasiu, mangan, fier, sulf, calciu, nichel, bor si alte saruri minerale.

Urzica este recomandata in cazuri de obezitate deoarece are un puternic efect diuretic si astfel elimina excesul de lichid din organism. De asemenea urzica (sub forma de ceai sau suc natural) suprima pofta de mancare si are efect calmant asupra sistemului nervos. Stimuleaza activitatea tractului gastro-intestinal, imbunatateste metabolismulul carbohidratilor si are efect hipoglicemiant (reduce nivelul de zahar din sange).

Proprietatile anti-anemice ale acestei plante sunt extraordinare, deoarece ea stimuleaza producerea de celule rosii in sange, de aceea este recomandata in cazuri de epuizare, oboseala cronica, malnutritie, anemie, convalescenta.

Urzica este un bun remediu in cazuri de : guta, boli reumatice, artrita, pietre la rinichi, nevralgii, sciatica, dureri arteriale, hemoroizi, eczeme, probleme ale parului (combate caderea acestuia), afectiuni cutanate. Este o planta cu proprietati astringente de aceea are efect bun in tratamentul colitei, dizenteriei si diareei.
Urzica are proprietati nutritive, prin aroma sa face mancarea mai placuta la gust, de aceea este folosita frecvent de gospodine in preparate culinare diferite, mai ales in supe, salate, omlete si bors.

Citeste si Reteta de ciulama de urzici

Ceaiul de urzica
Acest preparat este recomandat pentru persoanele care sufera de anemie, stres, oboseala, stari nervoase, deoarece este relaxant si contine multe minerale si vitamine, dar mai ales fier (un mineral necesar organismului). Se prepara astfel: se adauga o lingura de frunze de urzica sau radacini de urzica la o cana de apa clocotita, se fierbe la foc mic timp de 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca si se bea incet, cu inghitituri mici, intre mese, pe tot parcursul zilei. Urzica poate fi amestecata si cu alte plante medicinale, astfel gustul ceaiului va fi mai placut, iar efectul si mai intens.
Daca se consuma dimineata pe stomacul gol, ceaiul de urzica ajuta la detoxifierea organismului. De asemneea vindeca afectiunile pancreasului si scade zaharul din sange.

Citeste si Piure de urzici

Sucul de urzica
Aceasta bautura naturala este usor de realizat si recomandata mai ales primavara devreme, cand apar urzicile si sunt tinere, fragede. Ajuta in detoxifierea organismului, vindecarea multor afectiuni, dar mai ales in combaterea anemiei si hipertensiunii arteriale. Se prepara astfel: se ia o gramada mare de urzici, se aleg, se spala bine, se lasa la scurs putin, apoi se dau prin masina de tocat carne. Astfel se obtine un suc care se strecoara si se pune intr-un pahar la frigider. Se bea in fiecare zis cate 5 linguri de suc de urzica, dimineata, pe stomacul gol.

Citeste si Omleta cu urzici

Salata de urzica
Cea mai simpla reteta este cea alcatuita din 250 g urzici, o lingura de zeama de lamaie, o lingura de ulei de masline si un varf de cutit de sare. Se aleg urzicile, se spala sub jet de apa, se scufunda rapid in apa clocotita si se tin 2 minute, apoi se scurg si se pun intr-un bol. Se lasa sa se raceasca, se asezoneaza cu sare, ulei de masline si zeama de lamaie si se pot servi.
Cei care doresc sa manance urzici crude le pot prepara si astfel in salata, fara a le opari in prealabil in apa fierbinte. Se aleg urzicile, se tin in apa jumatate de ora, se scurg si se pun intr-un castron. Cei care doresc le pot strivi pe un fund de lemn cu sucitorul. Apoi urzicile se stropesc cu putin otet sau zeama de lamaie, se adauga putin ulei si sare dupa gust. Se amesteca si se lasa sa stea timp de un sfert de ora, apoi se servesc.

Citeste si Reteta de quinoa cu urzici

Supa de urzica
Este un preparat care ajuta la scaderea in greutate. Nu trebuie decat sa mancati cateva zile supa de urzica si veti da jos un numar mare de kilograme. Se folosesc urmatoarele ingrediente:
250 g urzici
2 cartofi de marime medie
1-2 morcovi
1 ceapa
1 telina mica
1 ou fiert
verdeturi (patrunjel proaspat)
piper (2-3 boabe pentru aroma, sau piper macinat pentru iuteala)
sare dupa gust.
Mod de preparare: se curata si se spala legumele sub jet de apa, se taie in cuburi mici si se fierb separat intr-un litru de apa aproximativ 15 minute. Urzicile se aleg, se spala si se oparesc 7-8 minute in apa fierbinte. Se adauga urzicile oparite la supa de legume, se pune putina sare, piper, foi de dafin, un ou fiert tare tocat in cubulete si putin patrunjel proaspat maruntit. O portie de supa are cca. 130-140 kcal.

Citeste si Briose cu urzici si spanac

Sos de urzici pentru paste
Se prepara din urmatoarele ingrediente:
o gramada de urzici
o lingura de nuci prajite si maruntite
o lingura de zeama de lamaie
un catel de usturoi
o lingurita de branza tare rasa pe razatoare (parmezan)
o lingura de ulei de masline
un varf de cutit de sare.
Se amesteca urzicile cu usturoiul si nucile cu ajutorul unui blender, se adauga branza parmezan, sare si putin ulei de masline. Acest sos este delicios si merge foarte bine cu paste, la salate de morcovi, anghinare si cartofi fierti, la spaghete cu fructe de mare, la salate de legume si verdeturi.

preluat de pe bodygeek
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1525 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017222 (s)