News Flash:

Unde se gaseste cea mai buna sare din lume

30 Decembrie 2018
597 Vizualizari | 0 Comentarii

Cultura de sare din Narbonne dateaza de pe vremea Imperiului Roman si este cizelata de lumina solara si puterea vantului. Lacurile roz din aceasta regiune franceza viticola produc cea mai buna sare din lume.

Langa orasul francez Narbonne, se afla Gruissan, la malul Marii Mediterane, zona plina de lacuri ce produc sare roz cristalina. Gruissan este localizat in Occitane, zona franceza situata intre Provence si Catalunia, cunoscuta in trecut si ca Languedoc-Roussillon sau Pirineii medii. Aceasta este regiunea franceza care produce cel mai mult vin, responsabila de 5% din rezerva mondiala, dar desi viticultura este predominanta, vizitatorii au ocazia rara sa guste cea mai buna sare din lume direct de la sursa, deoarece sursa „florilor de sare” se afla chiar aici.

Gruissan este un stravechi sat localizat pe o insula inconjurata de mlastini transformate pe cale industriala in cariere de sare. Aceste campuri sunt surprinzator de roz datorita algelor iubitoare de sare, dunaliella salina, care cresc pe fundul apei si se evapora in soarele si vantul Mediteranei, lasand in urma lor o mare de sare ingrijita de agricultori. O parte din sarea produsa aici se transforma in cea mai fina sare disponibila pe piata.

„Fleur de sel” („Flori de Sare”) este un nume potrivit pentru aceste delicate si perfecte cristale, care plutesc la suprafata apei si sunt culese in fiecare vara de catre experti prin metode traditionale, folosind doar o lopata. Aceasta sare este foarte hidratanta si are o aroma subtila de ocean, care se topeste treptat pe limba. Ea se gaseste de-a lungul Mediteranei, in Occitane, Provence si pe coasta Atlanticului. Deoarece este formata prin actiunea soarelui si a vantului, alaturi de compozitia de alge formeaza un produs 100% natural, care respecta mediul inconjurator.

„Folosesc sare de Gruissan pentru ca incerc pe cat posibilul sa lucrez cu producatori locali. Adaug Flori de Sare fix inainte sa trimit mancarea clientilor, deoarece se dizolva foarte repede si imbogateste gustul” declara Philippe Deschamps, renumitul bucatar decorat cu stele Michelin, de la Le Restaurant Bernard Rigaudis.

Interesul pentru obiceiurile stravechi asigura continuitatea traditiilor si economiei infloritoare aflate la baza Imperiului Roman, dar exista un echilibru intre ritual si modernitate. Cu toate acestea, desi florile de sare sunt cultivate dupa metode traditionale, mecanismele moderne sunt utilizate pentru obtinerea altor tipuri de sare din regiune.

„Culturile de sare din teritoiul Narbonne dateaza din vremea Imperiului Roman” spune si Steve Hocine, directorul companiei Le Salin de Gruissan, supraveghetorul productiei de sare din zona si responsabil de educarea populatiei.

Cristalele mai mari, care sunt la fundul apei se numesc „gros sel” si sunt preparate prin amestecul de ierburi locale, piper si vin Languedoc, apoi sunt vandute, de cele mai multe ori, pentru a fi folosite in bucatarie. De asemenea, mai exista o sare lichida, care se numeste sugestiv Elixsel si contine urme de elemente minerale cu mai putin sodiu. Toate produsele saline din Gruissan sunt de vanzare si online alaturi de o vasta colectie de vinuri locale si alte delicatese.

Turistii pot rezerva o masa la unul dintre restaurantele din Gruissane, care are si priveliste catre campurile de sare si pot degusta pestele in cherhanale sau carnea pusa la pastrare cu cristale de sare si chiar inghetata din lapte de capra cu Flori de Sare, dar cele mai apreciate preparate sunt scoicile crescute special in mlastinile saline de pe langa Mediterana. Toate preparatele sunt servite in mici caserole sau cutii de lemn si mancate cu lingurite minuscule, delicate.

In fiecare vara, cultura este sarbatorita prin piese de teatru traditionale, festivaluri si serate muzicale.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1514 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019227 (s)