News Flash:

Un kilogram de rosii romanesti costa cat o oala de sarmale. Cum se scuza fermierii

22 Aprilie 2019
742 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (+0.0011)
USD: 4.2560 RON (-0.0195)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Am asteptat emotionati primele rosii romanesti de anul acesta, insa pretul ne taie orice elan. In pietele din Capitala costa 40 de lei, cat un kilogram de carne de vitel sau doua de porc, din care faci 80 de sarmale. Legumicultorii se scuza si spun ca ei cer 20 la poarta, insa adaosul intermediarilor, dubleaza suma. Cu tugui si extrem de gustoase acestea sunt primele rosii crescute in pamant romanesc. Desi sunt deschizatoare de sezon, nimeni nu se inghesuie deocamdata, sa le cumpere.

Intr-o piata din centrul Capitalei au aparut primele cutii cu rosii din zona Olteniei. Soiul este precos, dar comerciantii le promoveaza ca “motate romanesti” sau “dulci, cu piciorus”. Pretul este intre 25 si 40 de lei pentru un kilogram, dar negustorii spun ca e normal, pentru ca acestea sunt trufandale.

Rosiile importate, mai accesibile

Pentru ca rosiile romanesti raman inaccesibile, la cele mai multe dintre tarabe gasim marfa din Grecia, Turcia si Spania. La pietele en-gros, pretul variaza intre 7,5 si 9 lei, iar in piete negustorii cer 12 lei pe kilogram. „Pretul rosiilor romanesti este un pic exagerat. Daca rosiile astea din Italia noi le vindem cu 8 lei, nu inteleg de ce le-ar vinde producatorii autohtoni la pretul de 20 lei. Mi se pare exagerat totusi”, spune Florin Petre, comerciant en gros.

Ce spun fermierii romani

La sursa, in judetul Olt, fermierii din bazinul legumicol Izbiceni au inceput sa recolteze mai devreme fata de anul trecut. Oamenii isi lauda marfa insa pentru cumparator, la taraba, ramane doar privitul. Un kilogram de rosii pleaca de la ei cu 18 lei.

„Aceasta iarna a fost foarte friguroasa, au fost 2 saptamani in care a fost un pic mai cald, dar noaptea temperaturile au scazut sub zero grade, aceste solare necesita multa caldura, trebuie sa le aducem la o temperatura intre 12-15-18 grade si necesita costuri foarte mari”, spune Marcel Diaconu, fermier.

„Sunt timpurii, nu se fac asa de mari ca cele de vara si se coc mult mai repede. Sunt dulci, sunt sanatoase, foarte bune”, spune Emilia Marancea, fermier.

Fermierii prefera sa vanda productia en gros, desi intermediarii adauga cel putin 50 la suta din pretul de pornire. Pentru ca nu exista forta de munca, cei mai multi agricultori lucreaza impreuna cu familia in solarii si nu isi permit luxul sa stea la piata cu marfa.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rosii romanesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1862 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019292 (s)