News Flash:

Umami - al 5-lea gust

1 Octombrie 2013
1451 Vizualizari | 0 Comentarii
In 2002, s-a confirmat prezenta unui al cincelea gust, numit umami. Mai exact, gustul placut si savuros al mancarii delicioase, bogata in proteine, pe care il putem simti cu ajutorul receptorilor de pe limba care detecteaza L-glutamina, sursa gustului umami. Nu este detectabil, insa, numai prin proteinele din carne, ci si prin alte ingrediente.

Umami e numit gustul suprem, iar la prima vedere pare ceva imposibil de atins printr-o mancare banala. Nu trebuie, insa, sa iei cina gatita de un bucatar faimos, la un restaurant de top. Ingredientele pentru atingerea perfectiunii si delectarea cu gustul umami sunt la indemana pentru oricine, daca stii ce sa pui in mancarurile tale. Uite ce poti folosi in bucataria de acasa pentru a experimenta acest gust in mesele obisnuite.

MISO – condimentul japonez facut sub forma unei paste este combinatia ideala intre un cubulet de supa concentrata si pasta de tomate, de aceea poate adauga savoare intr-o multime de preparate. Este facut din orez, orz sau soia fermatenate, sare si ciuperci kojikin si poate fi adaugat in dressinguri de salata, marinade, preparate sotate sau fripturi la cuptor.

PARMEZAN – este unul din ingredientele care pot imbunatati prin gust aproape orice preparat. Poti adauga o bucata inclusiv intr-o supa fierbinte si vei simti imediat o schimbare de gust.

KOMBU – este o alga extrem de apreciata in Asia. Nu numai ca adauga arome noi si complexe in mancare si un gust sarat, dar are si multi nutrienti si minerale.

CIUPERCI USCATE SHIITAKE – nu le folosi in mod traditional. Mai bine macina-le intr-un blender si adauga-le intr-un mix cu sare pe care sa o folosesti ca nota finala pentru fripruri sau legume la cuptor.

ROSII – sunt cea mai simpla cale catre umami pentru ca rosiile proaspete si bine coapte sunt bogate in L-glutamina, acea substanta care declanseaza gustul umami. Le poti pune intr-o multime de combinatii si preparate.

Daca lista ti se pare scurta, poti sa mai adaugi pe ea peste, scoici si stridii, ceaiul verde, spanacul sau sosul de soia.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

umami
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1791 (s) | 35 queries | Mysql time :0.031168 (s)