News Flash:

Trucuri ca sa recunosti usor fructele si legumele injectate din magazine

15 Februarie 2019
1369 Vizualizari | 0 Comentarii

Fructele si legumele „injectate” nu pot fi identificate doar cautand eventuale pete pe coaja sau verificand daca au codita verde. „Rosia verde este pusa la frig chiar si trei luni, i se da un gaz de coacere si codita ramane verde si pare sanatoasa. Insa, rosia fortata la coacere nu are gust si aroma si este tare”, explica Simion Bob, presedintele Cooperativei Agricole Somesul Mic, care reuneste o mana de producatori din localitatile clujene Apahida si Jucu.

Nici forma legumelor si a fructelor nu ofera indicii clare cu privire la continutul de chimicale. Spre exemplu, rosiile cu tugui au fost infierate in ultima vreme pe motiv ca acea excrescenta ar fi rezultatul folosirii unor stimulatori de crestere. Acestia sunt utilizati in sere si solarii, unde nu ajung albinele ca sa faca polenizarea. Astfel, in cazul rosiilor timpurii cu tugui este posibil sa se fi utilizat stimulatori. Insa, exista si soiuri timpurii cu aceasta forma, cum este cel bulgaresc Prekos.

Rosii de sapte centimetri si castraveti de cinci

In ultimele luni, marile lanturi de magazine au devenit tot mai deschise fata de horticultorii romani, preluand cantitati din ce in ce mai mari de fructe si legume. Insa, marfa romaneasca reprezinta circa 10-20% din totalul vanzarilor, suprematia fiind detinuta de importuri. Unul dintre motivele pentru care fructele si legumele romanesti nu isi gasesc loc in supermarketuri este ca retailerii impun norme stricte privind calitatea, cum ar fi dimendiunile legumelor. Exista si alte cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca agricultorii. Retailerii cer ca legumele sa le fie livrate la o temperatura de circa 4-8 grade Celsius. „Conditiile impuse de supermarketuri ne omoara si arata clar ca nu se doreste ca micii producatori sa intre pe piata. Ni se cer castraveti cu diametrul de 3-5 cm, rosii de 7 cm. La rosiile Cherry, diametrul cerut este de doi cm, iar tomatele trebuie ambalate in caserole”, ne-a declarat Mircea Croitoru, legumicultor din „patria rosiilor” de la Matca, judetul Galati.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fructe injectate legume injectate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1505 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013658 (s)