News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre lapte

8 Iunie 2012
1467 Vizualizari | 0 Comentarii
Laptele face parte din dieta noastra dintodeauna. Calitatile lui nutritionale sunt numeroase, laptele fiind un aliment necesar in dieta zilnica a copiilor, dar si a adultilor. Daca laptele de vaca este cel mai consumat, se pun cateva intrebari: ce contine, cate calorii are si ce inseamna intoleranta la lactoza. Iata ce raspunsuri a gasit sante-az.

Laptele de vaca integral contine in proportie de 90% apa, 35-45 de grame de grasime, 50 de grame de zaharuri, respectiv lactoza, 35 de grame de materii azotate - caseina si proteine (sase grame intr-un litru de lapte) si 9 grame de minerale (calciu, fosfor, potasiu), intr-un litru.

Laptele de vaca contine fier, flor si zinc, dar si aproximativ 50 de miligrame de sodiu in 100 de mililitri de  lapte. La toate se adauga vitamine din grupul B, vitamina A si D.

Laptele de oaie este mai gras si are 75 de grame de grasime, 60 de grame de materii azotate si cantitati identice de minerale si saruri. Laptele de capra este cel mai alb lapte si contine in plus beta-caroten, pe care celelalte tipuri de lapte nu-l au.

Laptele este considerat principala sursa de calciu. Un adult are nevoie, zilnic, de 900 - 1200 de miligrame de calciu, pentru a preveni decalcifierea osoasa si osteoporoza.

In ceea ce priveste caloriile, numarul acestora variaza in functie de concentratia de grasimi. In 100 de mililitri de lapte integral sunt 65 de calorii, in cel partial degresat 48 de calorii, iar in cel fara grasimi 30 de calorii.

Exista situatii in care copiii pot prezenta intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Statistic, aceasta intoleranta la laptele de vaca (altceva decat intoleranta la lactoza) afecteaza 8% din fete si 15% din baietii cu varsta de pana la 15 ani. Manifestarile alergice apar in majoritatea cazurilor dupa varsta de doi ani.

Intoleranta la lactoza este incapacitatea tubului digestiv de a digera si asimila lactoza din lapte. Lactoza este un zahar pentru digestia caruia este necesara o enzima, lactaza, care lipseste din intesintul celor care au intoleranta la lactoza. Cei care au aceasta problema pot consuma catitati mici de lactate, dar manifesta neplaceri digestive la toate produsele care contin lapte, inclusiv la branzeturile fermentate.

Laptele de capra: este mai usor de digerat decat cel de vaca si contine proteine moleculare cu marimi diferite fata de cel de vaca. In schimb, contine la fel de mult calciu ca acesta si mai mult triptofan, un amino-acid esential.

Laptele crud este laptele care provine de la vaci, oi sau capre si nu este trecut prin procesul de pasteurizare, fiind consumat in forma sa naturala. Poate contine salmonela, E.coli, listeria si alte bacterii periculoase.

Pasteurizarea este obligatorie pentru sterilizarea laptelui, cu atat mai mult cu cat acest proces nu modifica niciuna dintre proprietatile nutritionale ale acestuia.

sursa: ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fier flor zinc intoleranta lactoza laptele crud sterilizarea laptelui
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1732 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028449 (s)