News Flash:

Tort cu nuci si ciocolata

11 Ianuarie 2013
3624 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru blat:

120 g nuci
160 g zahar pudra
160 g faina
200 g albus
200 g galbenus

Pentru insiropat blatul:

apa
zahar aromat
putin rom sau esenta de migdale sau un sirop aromat

Pentru crema:

100 g miere
350 g nuci
200 ml lapte
400 ml frisca lichida
550 g ciocolata - lapte+amaruie sau dupa preferinta

Pentru decor:

150 g ciocolata
nuci - simple sau date prin ciocolata
200 ml frisca lichida

Mod de preparare:


Blat:
Nuca se rumeneste putin la cuptor sau intr-o tigaie de teflon (fara ulei). Se lasa sa se raceasca apoi se dau prin masina de nuca. Se amesteca cu faina cernuta. Galbenusurile se freaca cu 1/3 din zahar.
Albusurile se bat spuma tare (ca pt. bezele) cu restul de zahar. Cam 1/3 din aceasta spuma se adauga peste galbenusuri si se amesteca bine cu o paleta sau o lingura mare de lemn. Se adauga jumatate din albusul ramas si se amesteca usor de jos in sus; apoi restul de albus, se amesteca usor, de 3-4 ori, de jos in sus, se presara o parte din faina cu nuca, se amesteca, apoi restul de faina si se amesteca doar pana cand aceasta s-a incorporat. Se toarna compozitia in forma de copt, tapetata si se coace in cuptorul preincalzit la foc potrivit (180°C) 30-40 min. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor ;)
Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Se taie apoi in 3 foi.

Crema:
Nucile se oparesc apoi se scurg bine de apa. Se pun in blender impreuna cu mierea si laptele si se mixeaza pana se fac piure.
Ciocolata tocata se pune intr-un castron rezistent la caldura; peste ea se toarna frisca. Acest castron se pune pe o oala cu apa care fierbe (bain-marie) si se tine asa, amestecand usor pana cand ciocolata se topeste. Se ia castronul de pe oala, se lasa sa se racoreasca putin compozitia, apoi se amesteca cu piureul de nuca; se da la frigider.
 
Asamblare:
Se ia o foaie de blat, se pune pe un platou / tava, se insiropeaza si se unge deasupra cu 1/2 din crema. Se acopera cu a doua foaie de blat, se insiropeaza, se intinde restul de crema; se acopera cu ultima foaie de blat, se insiropeaza si aceasta putin si se preseaza putin deasupra.
Crema care iese dintre foi se intinde pe marginea tortului. Se da la frigider.
 
Decor:
Ciocolata tocata se amesteca cu frisca si se tine pe baie de apa (fierbinte!) pana cand se topeste. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se toarna si intinde pe toata suprafata tortului. Se decoreaza cu nuci imbracate in ciocolata.
Se da torul la frigider pentru cel putin 2 ore.
 
Tort cu nuci si ciocolata recomandat de Cristina.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

blat nuci zahar pudra faina albus galbenus insiropat blatul apa rom crema
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1819 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031473 (s)