News Flash:

Tort aniversar

7 Iunie 2012
1685 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ingrediente:

Pentru blat:

250 g faina
4 oua
1 plic praf de copt
250 g zahar
50 ml apa
50ml ulei
1 mana nuca tocata
1 esenta de vanilie

Pentru sirop:

1 esenta de rom
3 linguri zahar
100 ml apa

Pentru crema de vanilie:

2 linguri pline cu faina
1 ou intreg
200 ml lapte
150 g zahar
4 plicuri zahar vanilat
200 g unt
150 g margarina Rama
1 praf sare

Pentru crema ganache:

500 ml frisca lichida
300 g ciocolata cu lapte

Pentru glazura:

1 pumn mare de nuca
150 g zahar

Mod de preparare:

Mai intai am pregatit crema ganache, punand ciocolata la topit pe baie de aburi. Am adaugat frisca si am amestecat cu o lingura pana s-a topit ciocolata, fara a lasa sa fiarba compozitia. Am lasat crema sa se raceasca, apoi am lasat-o la frigider pana a doua zi.
A doua zi, inainte de a o folosi la ornarea tortului, am batut crema cu mixerul, la viteza mica, pana a devenit "pufoasa", cca 15-20 minute.

Glazura de nuca si zahar am facut-o astfel: am pus zaharul intr-o craticioara pe foc, iar cand s-a topit bine am adaugat nucile pisate mare. Amestecul l-am pus intr-o farfurie udata, ptr a nu se lipi. Cand s-a racit am dezlipit bucatile de nuca caramelizata, si le-am pisat intr-un mojar.
Pentru blat: am pus apa si zaharul la fiert, obtinand un sirop. Am separate ouale, albusurile le-am batut spuma, iar apoi am adaugat siropul de apa cu zahar. Am freacat galbenusurile cu uleiul, apoi le-am adaugat compozitiei de albus cu sirop. La compozitia formata am adaugat vanilia, praful de copt stins cu o lingura de otet, faina in ploaie si la final nuca tocata.

Am turnat compozitia intr-o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametru de 22,5 cm, si am dat la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 45 de minute.
Cand blatul a fost gata, l-am scos din forma si l-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema de vanilie am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, zaharul vanilat, faina in ploaie si laptele, amestecand bine. Am pus apoi la fiert la bain-marie pana s-a ingroasat bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Am lasat sa se raceasca. Am freacat untul moale (la temperatura camerei) si am adaugat, treptat, cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.
Pentru a insiropa blatul am pregatit un sirop astfel: am pus la caramelizat zaharul, peste care am adaugat apa si esenta de rom. Am lasat putin sa fiarba, apoi l-am lasat sa se raceasca putin, inainte de a insiropa blatul.

Tortul racit l-am taiat in 3 felii relativ egale.
 Apoi am trecut la ansamblarea tortului: am pus primul blat, pe care l-am insiropat. Am adaugat 1/2 din crema ganache, peste care am presarat glazura de nuca pisata. Am pus al doilea blat insiropat, iar deasupra crema de vanilie, urmand al treilea blat insiropat putin, peste care am adaugat restul de crema ganache cu care am imbracat tot tortul. Am nivelat cu un cutit, am imbracat laterala tortului cu nuca caramelizata si pisata.

Am ornat cu diverse figuri facute din zahar ars si capsuni.
Tort pregatit de Simona.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faina oua zahar apa ulei nuca lapte zahar vanilat unt margarina rama sare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2456 viz    0 com
4880 viz    0 com
2724 viz    0 com
2151 viz    0 com
1523 viz    0 com
1552 viz    0 com
2708 viz    0 com
2731 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1796 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034851 (s)