News Flash:

Top 5 minciuni alimentare

4 Iunie 2012
1830 Vizualizari | 0 Comentarii
Industria alimentara din toata lumea a trebuit sa inventeze „ingrediente” fel de fel astfel incat produsele sa devina tot mai ieftine si sa acopere cererea mare. Ce-i drept, in unele cazuri, responsabilii din industria alimentara nu s-au mai gandit si la sanatatea consumatorilor.

Iata cateva exemple de ingrediente „secrete” pe care le contin unele dintre produsele alimentare:

 Etichetele „sanatoase”


„Reduce riscul aparitiei infarctului”, „Trateaza anemia”, „Imbunatateste digestia/tranzitul intestinal” sau „Vindeca dermatita atopica a bebelusilor” sunt doar cateva exemple de etichete care ne salveaza sanatatea. Din pacate, multe sunt doar mesaje de marketing, fara nici o relevanta medicala. Drept pentru care autoritatile au luat masuri. In Statele Unite s-a inceput din 2002, iar in Europa din 2006. Nu vor mai exista pe etichete astfel de mesaje decat daca sunt dovedite stiintific.

Tara noastra ar fi trebuit sa adopte aceste norme inca de la aderare, insa i s-a acordat un termen de gratie. De-acum, „joaca” s-a terminat. Din cele 6.000 de solicitari trimise la Comisia Europeana pentru aprobarea pastrarii etichetelor de genul mentionat mai sus, doar 300 au indeplinit cerintele. Ceea ce presupune ca aproximativ 95% dintre producatori ar trebui sa renunte la mesajele minune.

 Sucul de portocale, natural sau nu?

Cand spui bautura sanatoasa, primul lucru care iti vine in minte este sucul de portocale. Si cand te gandesti cate produse gasesti in rafturile magazinelor care au scris pe etichete „100% natural”, „Fara concentrat”, „Fara zahar” spui ca a dat norocul peste tine. Oare aceste sucuri chiar sunt obtinute  prin stoarcerea portocalei si imbutelierea sucului cu pulpa sau fara in diverse recipiente? Da, dar… Nu este chiar atat de proaspat. Mai exact dupa ce sunt stoarse, sucul este trecut prin diverse procedee tehnice prin care se scoate oxigenul astfel incat produsul sa reziste chiar si un an fara sa mucegaiasca. Si, in functie de brand, apar sau nu aditivi si conservanti. Cum credeti ca se gasesc atatea sucuri naturale de portocale cand nu e sezonul portocalelor?

Fructe de padure… din porumb?

Orice prajitura sau produs de patiserie este mai gustos daca are in componenta fructe de padure. De orice fel. Si, totusi, parca prea multe produse au fructe de padure, si ieftine pe deasupra, stiut fiind faptul ca nu sunt chiar un chilipir nici in stare proaspata, nici congelata. Dupa unele studii facute in Statele Unite asupra anumitor produse care contineau fructe de padure s-a constatat ca acestea erau obtinute in urma unui proces chimic: putin sirop de porumb, cativa coloranti si aditivi. Ca sa scape de controalele asociatiilor de protectie a consumatorilor, producatorii scriau pe etichete “fulgi de fructe de padure”.

Hamburgerul cu amoniac


Pentru a scapa de bacteria E-Coli din carnea pentru hamburgeri, reprezentantii industriei elimentare au descoperit ingredientul minune: amoniacul. Carnea pentru hamburgeri este trecuta printr-o conducta unde se pulverizeaza o anumita doza de amoniac. Procedeul a fost inventat de compania Beef Product Inc.

 Lemnul din paine, cereale, branza

Suna usor a SF, insa sunt multe produse alimentare care contin celuloza: de la siropurile pentru decorarea prajiturilor pana la paine, cereale si branza folosita de lanturile fast-food. Celuloza ajuta alimentele procesate sa capete consistenta si este cu 30% mai ieftina decat faina si uleiul. Desi celuloza se regaseste in mod natural in anumite fructe si legume, precum ridichiile, fasolea si mazarea boabe, ceapa uscata, usturoiul, fructele cu coaja si samburi, cea folosita in industria alimentara provine din prelucrarea lemnului.

sursa: sfatulparintilor.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

etichetele sanatoase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1679 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032313 (s)