News Flash:

Tocanita de la manastire cu ardei si vinete coapte. Pentru tine am facut rost de o reteta buna. Pentru savoarea deosebita, conteaza vasul in care o gatesti

22 Iunie 2018
2400 Vizualizari | 0 Comentarii

Maicutele au un har aparte de a face din nimica toata o adevarata arta culinara. Daca lasi pe mana lor cativa cartofi si o mana de usturoi sau ceapa, te vei trezi ca nu te mai ridici de la masa pana nu cureti de tot farfuria.
Ceaunul de tuci este principalul actor in acest peisaj. Nicio tocana nu iese la fel de buna fara acest obiect taranesc, in care bunicii, tin minte, ne fierbeau lapte prospat de vaca peste pojghita aia delicioasa de mamaliga arsa. Sau cand ne bubuiau floricele de porumb uscate in baia de unt. Parca simt ca papilele imi sunt transpuse in acea vreme. Ce gust, ce miros!

…Dar, revenind la post. Tocana manastireasa presupune o bogatie de legume fierte cu grija in vasele grijite si impovarate de negura timpului din chilii. Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.

Pentru o tocanita ca la carte, iata ce trebuie sa faceti: se coc ardeii si vinetele, dupa care se curata de coaja. Vanata se lasa la scurs cateva minute, timp in care se caleste usturoiul si rosiile curatate de coaja. In vasul de tuci se pun cartofii cubulete, ardeii copti maruntiti, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul si, neaparat, un pahar de vin alb si apa calda cat sa cuprinda toata compozitia. Vasul se lasa la cuptor pentru ca toate ingredientele sa fiarba in tihna si sa aiba vreme sa isi lase aromele in sos, iar la final se pune patrunjel verde tocat marunt, pentru a da o aromp de prospetime mancarii.

***

Ardeiul gras – Beneficii pentru sanatate. Ardeii grasi contin o lista impresionanta de nutrienti, care sunt cunoscuti pentru prevenirea si tratarea afectiunilor. Spre deosebire de ardeii chili, au putine calorii si grasimi, 100 g furnizand doar 31 de calorii. Ardeii dulci contin cantitati mici de capsaicina, un compus alcaloid. Primele studii de laborator pe mamifere experimentale sugereaza ca capsaicina are proprietati anti-bacteriene, anti-cancerigene, proprietati analgezice si anti-diabetice. De asemenea, sa constatat ca reduce trigliceridele si nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.

Ardeii proaspeti, rosii sau verzi sunt o sursa importanta de vitamina C, vitamina deosebit de concentrata in ardeiul rosu, la cele mai inalte niveluri. 100 g ardei rosu contine aproximativ 127.7 mg sau 213% din DZR de vitamina C. Vitamina-C este un antioxidant puternic, solubil in apa. Aceasta este necesara pentru sinteza de colagen in organism.

Colagenul este proteina principala, structurata in organism, necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in aceasta vitamina ajuta organismul uman sa fie protejat de scorbut, sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi, prin stimularea imunitatii si ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism. Ardeiul gras contine, de asemenea cantitati semnificative de vitamina A, aproximativ 3131 UI sau 101% din DZR la 100 gr. In plus, acesta contine flavonoizi antioxidanti, cum ar fi alfa si beta caroten, luteina, Zeaxanthina si criptoxantina. Impreuna, aceste substante antioxidante din ardeiul gras ajuta la protejarea organismului de efectele prejudiciabile ale radicalilor liberi generate in timpul stresului si in conditii de boala.

Gasim in ardeiul gras de asemea o multitudine de minerale esentiale, cum ar fi fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul si seleniul. Manganul este utilizat de organism, ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Seleniul este deasemenea un antioxidant micro-mineral, care actioneaza ca un co-factor pentru enzima superoxid dismutaza. In plus, ardeiul gras este, de asemenea, bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), riboflavin (vitamina B2), tiamina (vitamina B1).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1742 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023938 (s)