News Flash:

Terapie cu urzici. Cinci boli pe care le puteti vindeca cu ajutorul acestei plante foarte bune

19 Februarie 2018
2374 Vizualizari | 0 Comentarii

Datorita continutului bogat in vitamine, aminoacizi, saruri si alte substante benefice organismului, urzicile sunt recomandate in tratarea multor afectiuni, printre care astenia de primavara, bolile reumatice sau hipertensiunea arteriala.

Planta contine substante de natura proteica, avand un mare numar de aminoacizi, substante de natura glucidica, amine, steroli, cetone printre care metilheptenona si acetofenona, ulei volatil, sitosteroli, acid formic si acetic, polivitamina A, vitaminele C, B12, si K, acid pantotenic, clorofila, protoporfirina, beta caroten, saruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfati.

1. Astenia de primavara

Astenia de primavara este, potrivit nutritionistului Corina Zugravu, doar o carenta neglijata de vitamine si minerale. Din fericire, ne putem reface stocul de nutrienti cu o plimbare la piata. „Nu mai suntem in preistorie sa fim extrem de slabiti la iesirea din iarna, dar tot ne lipsesc anumiti nutrienti. Spre exemplu fier, pe care il gasim in frunzele verzi autohtone precum spanacul, stevia, macrisul, ceapa verde. Ar mai fi si urzicile, care au marea calitate de a fi salbatice-cresc in padure, asa ca nu au ingrasaminte”. Chiar si cei mai pretentiosi la mancare pot gasi o metoda de a le gati: borsuri acre cu stevie sau macris, piure de spanac si ciulama de urzici cu usturoi. „Pentru mai multa satietate putem adauga un ou langa sau un copan de pui”, mai arata nutritionistul Corina Zugravu.

2. Hipertensiunea

Cura de primavara cu suc de urzica ajuta la reglarea tensiunii arteriale, precum si la protectia vaselor de sange impotriva ateroscleozei. Sucul se obtine destul de simplu: spalati foarte bine urzicile, lasati-le la scurs si apoi, uscate, dati-le prin masina de tocat carne. Strecurati apoi rezultatul printr-un tifon curat si foarte fin. Sucul obtinut astfel se pastreaza in sticle mici, la frigider.

Citeste si Adevarul pe care nimeni nu il spune despre urzici. Nu mai manca daca suferi de aceasta boala

3. Alergii

Polenul florilor si arbustilor declanseaza inevitabilele alergii de primavara. Acestea debuteaza in martie cu simptome precum ochi iritati, stranut, congestia cailor nazale si inflamatii. Pentru unii alergia sezoniera se termina adesea prin crize de astm. Pentru fiecare simptom al alergiilor exista si tratamente naturiste la indemana oricui. Astfel, ceaiul fierbinte de urzica usu reaza respiratia, in timp ce acela de cimbru reduce congestia mucoaselor respiratorii. In plus, puteti prepara cataplasme din frunze proaspete de cimbru amestecate cu apa, iar pasta obtinuta se aplica pe pielea inflamata.

4. Adenomul de prostata

Intr-un studiu publicat in „Journal of Herbal Pharmacotherapy”, care a durat sase luni si a implicat mai mult de 600 de subiecti cu adenom de prostata, 81% dintre subiectii care au consumat un preparat din urzica si-au ameliorat simptomele. In plus, testele pe animale au aratat ca urzica poate stopa dezvoltarea cancerului de prostata. In cazul adenomului de prostata sunt recomandate tincturi de urzica (1 lingurita de 4 ori pe zi) si sucul de radacina si frunze de urzica (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni. Modul de preparare a tincturii este simplu: spalati bine radacinile cu o perie, si taiati-le marunt dupa ce s-au uscat foarte bine. Puneti-le intr-o sticla de sticla si adaugati peste tuica preparata in casa, alcool alimentar sau votca. Lasati la macerat, la loc calduros, timp de doua saptamani. Filtrati printr-un tifon si apoi pastrati in frigider, in sticlute mici de culoare inchisa. Tinctura poate fi preparata si din frunze proaspat culese. Adaugati peste frunzele spalate si taiate marunt alcool alimentar si lasati la macerat doua saptamani.

5. Afectiunile reumatice

Urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administreaza infuzie combinata de urzica (macerat la rece amestecat cu infuzie obis- nuita de urzica): o cana de 3 ori/zi, inainte de masa, timp de o luna Infuzia: se foloseste o lingurita cu varf de urzica uscata la 1/4 litru de apa. Nu se fierbe, ci doar se opareste.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vitamine aminoacizi acid pantotenic protoporfirina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2122 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022009 (s)