News Flash:

Superstitii la masa de Revelion

30 Decembrie 2011
39640 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6695 RON (+0.0035)
USD: 4.0518 RON (+0.0170)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Masa de Revelion
Superstitiile si nevoia de a crede in superstitii nu lipsesc nici atunci cand vine vorba de masa de Revelion. Pe unele le stim de la bunici, strabunici; pe altele le-am adaptat, tocmai din convingerea ca exista ceva mai presus de puterea noastra. Cuvantul “revelion” isi are originea in termenul frantuzesc “reveillon”, care inseama “veghe” sau “ospat la miezul noptii”. Iata, asadar unde isi are originea ideea de a nu dormi in noaptea dintre ani, precum si cea de masa bogata. Oare am putea-o numi superstitie?

Se spune ca e bine sa fie 12 feluri de mancare pe masa festiva, ele reprezentand lunile anului. La greci este obiceiul ca intr-o prajitura servita de Revelion sa se puna o moneda. Cel care o gaseste va fi bogat si va avea parte de noroc tot anul.

In tarile nordice, nu lipseste pestele de pe masa, in special crapul. Cica dupa cum inoata el impotriva curentului, asa cei care il mananca sa invinga tot ce le e potrivnic in anul urmator. Acest obicei exista si la noi, cu mentiunea ca asa cum aluneca pestele in apa, asa si noi sa alunecam prin necazurile si problemele din urmatoarele 12 luni. Tot la noi se spune ca e bine sa mancam peste, intrucat astfel banii se vor lipi de noi precum stau lipiti solzii de peste. Citeste aici reteta Crap cu legume la cuptor.

In schimb, in noaptea de Revelion si in prima zi a noului an, multe popoare considera ca nu e bine sa se consume carne de pasare. Se crede ca pasarea scurma totul de langa ea, imprastie norocul si bunastarea casei si atrage ghinionul.

Scotienii beau in noaptea dintre ani Revelion Hot Pint, o bautura din amestec de bere, oua si whisky. Ea este pregatita si consumata numai in aceasta noapte a anului.

Cine vrea sa fie norocos tot anul trebuie sa consume in noaptea dintre ani carne de porc, linte si muraturi. Cica grasimea de porc e semn al bogatiei si norocului. De asemenea, trebuie sa aiba pe masa crengute de vasc. Despre acesta se crede ca adduce spor in casa, noroc, alunga bolile (este deseori utilizat in medicina naturista).

In traditiile tiganilor se spune ca pe masa trebuie sa fie neaparat mancaruri cu mazare sau fasole. Astfel vor avea noroc la bani dupa numarul boabelor pregatite.

Pe masa festiva, fiecare pune ce bautura doreste si in functie de meniu. Totusi, se crede ca vinul rosu trebuie sa fie prezent neaparat pentru ca in anul urmator sa nu lipseasca ocaziile de petrecere.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

superstitiile reveillon masa festiva crapul hot pint linte mazare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2067 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019707 (s)