News Flash:

Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara

25 Februarie 2019
2109 Vizualizari | 0 Comentarii

Curele de primavara cu primele plante verzi aduc mari beneficii sanatatii noastre, iar una dintre aceste planate este si urzica. Aceasta planta este foarte raspandita la noi in tara si folosita de mii de ani pentru a trata o mare varietate de afectiuni.

Specialistii incurajeaza in aceasta perioada consumul de urzici proaspete, deoarece sunt bogate in vitaminele A, B2, C si K, contine aminoacizi esentiali, glucide, enzime, hormoni vegetali, uleiuri volatile, magneziu, fier,potasiu, clorofila, acestea fiind doar cateva dintre substantele din planta.

Noi va recomandam ca la inceput de primavara sa tineti o cura cu suc de urzici proaspete. Iata, mai jos, ce puteri tamaduitoare are acest suc:

Sucul de urzica – Indicatii terapeutice
-Sucul de urzici proaspete este indicat in anemie. Anemia este una din principalele afectiuni pe care sucul de urzici o previne si o trateaza. Urzica are proprietati antianemice, remineralizante, hemostatice si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, sistemul imunitar si lupta impotriva anemiei. Se recomanda o cura, timp de 1 lunam, cu 200 ml suc sau ceai, inaintea meselor principale. Totodata, se recomanda ca in paralel sa se consume si mancare de urzici.

-Sucul de urzici este un bun adjuvant in diabetul zaharat. Stdiile clinice facute de-a lungul timpului arata ca urzica reduce nivelul glicemiei. Se administreaza sucul proaspat de frunze de urzica, din care se beau 100 ml pe zi, sau infuzia combinata de radacina si frunze de urzica (combinate in proportii egale), din care se beau 500 ml zilnic. De asemenea, se poate bea cate 2-3 cani de infuzie/decoct de urzica sau cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi.

-Sucul de urzici este indicat in hemoragii (pierderi mari de sange menstrual, epistaxis, hemoragie nazala). Urzicile sunt un hemostatic foarte puternic, asta insemnand ca opresc hemoragiile, datorita componentelor astringente, incluzand nitratul de potasiu, taninul, acidul formic si galic. Atat sucul, cat si ceaiul de urzici se foloseste intern pentru ulcerele hemoragice. Se administreaza cate 200 ml suc inaintea meselor principale. Iar cazurile de sangerare a nasului, plamanilor, stomacului sau uterului se trateaza cu sirop de urzici.

-Sucul de urzici este eficient in caz de hipertensiune arteriala. Studii de medicina experimentala efectuate in anii 2000 si 2002 arata ca administrarea de extracte apoase de radacina de urzica reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala. Se administreaza infuzia combinata de radacina de urzica, din care se beau 500 ml pe zi, in cure de 1-2 luni, urmate de 2 saptamani de pauza. De asemenea, se poate consuma si suc/ceai din frunze de urzica, cate 3 cani pe zi.

-Sucul de urzici te scapa de colonul iritabil. Acesta are efecte cicatrizante si calmante, ajuta la refacerea tesuturilor de protectie din tubul digestiv, lezate sau distruse de procesele infectioase, de substantele toxice din alimente sau din bauturi. Se poate consuma atat urzica in stare cruda, cat si fiarta.

-Sucul de urzici este recomandat in bronsite. Acesta are un efect imunoreglator minunat, fiind de mare ajutor in bolile respiratorii cu substrat alergic, printre care si astmul. Se face o cura de lunga durata 1-2 luni, timp in care se va consuma cate un pahar de suc de urzica, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Acest tratament amelioreaza reactiile alergice, ajuta la decongestionarea cailor respiratorii de secretii si previne aparitia crizelor de sufocare specifice astmului.

-Sucul de urzici este recomandat in bolile de rinichi si vezica. Dupa unii cercetatori, ceaiul de urzica ar avea proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric. Se administreaza cate 500-1000 ml suc pe zi, dimineata, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra functiei renale.

Sucul de urzica – Mod de preparare
Ai nevoie de doua maini cu frunze de urzici proaspete si 200 ml apa. Se pun in vasul mixerului apa, apoi se adauga treptat urzicile. Dupa ce se formeaza o pasta, aceasta se pune intr-un vas de ceramica si se lasa la macerat timp de 2-3 ore, dupa care se strecoara. Sucul se bea imediat dupa filtrare, iar pasta putand fi adaugata in mancarurile gatite. Se recomanda ca sucul sa se consume pe stomacul gol, iar timp de 15 minute dupa consumarea lui sa nu se manance nimic. De asemenea, se poate face si cu ajutorul storcatorului, dupa care se combina cu putina apa.

Sfat!

Se poate apela si la decoctul de urzici tinere. Acesta are un efect depurativ si remineralizant foarte puternic, fiind indicat in: boli de piele (acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze), anemie, hipocalcemie si hipomagnezie, hemoragii, ciclu menstrual foarte abundent, convalescenta, guta, cancer, hemoroizi, obezitate, alergii, afectiuni hepatice si gastrite.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

suc urzizi beneficii urzici sanatate urzici
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1594 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018131 (s)