News Flash:

Stridiile - delicatesele din farfurie

26 Iunie 2012
4828 Vizualizari | 0 Comentarii
Zeita Afrodita a iesit din mare pe carapacea unei stridii atunci cand l-a nascut pe Eros. Casanova manca cel putin o duzina la fiecare masa, iar Henric al Angliei se incredea intr-atat in proprietatile lor benefice incat a infulecat singur 400 de bucati. StyleReport merge dincolo de povesti si va prezinta cateva informatii utile despre ce sunt si cum se consuma stridiile.

Scoicile fac parte din alimentatia umana inca din perioada Neolitica, in toate zonele maritime in care se puteau dezvolta. Carapacea tare era perfecta pentru a fi transformata intr-o unealta, iar de la utilitate la consum frecvent nu a fost decat un singur pas.

In perioada Antichitatii, colonii intregi de sclavi romani erau trimise sa adune stridii de langa coastele britanice, din zona Italiei sau Franta. Obiceiul fusese preluat de la vechii greci si se spune ca imparatii latini plateau captura prin aur de aceeasi greutate. Francezii si italienii nu s-au dezis niciodata de la consumarea stridiilor, iar imigrantii olandezi au participat la raspandirea obiceiului de consum in SUA. Cu exceptia perioadei antice, pana in secolul al XIX-lea, scoicile erau considerate preparate obisnuite si se vindeau la preturi obisnuite. Combinatia intre poluare, supraexploatare si distrugerea habitatului natural le-a transformat astazi in mancaruri rare, chiar si la un secol dupa aparitia ostericulturii.
De cate feluri sunt stridiile?
Stridia este un nume comun pentru un anumit tip de moluste bivalve care se gasesc in apa sarata a marilor si oceanelor la adancimi de pana la 8 m. Pentru a se hrani, ele filtreaza apa prin intermediul branhiilor, retinand planctonul si organismele mici, si redirectionandu-le catre orificiul bucal. Scoicile comestibile fac parte din familia Osteridae si cel mai usor se impart in trei categorii mari: Olympia, Pacific si Atlantic, cu variatiuni de nume specifice fiecarei coaste de unde sunt recoltate.

Pacific“ sunt stridii de dimensiuni mari, recunoscute ca cele mai cultivate din lume si un sortiment din ce in ce mai popular atat in Europa cat si pe coasta de vest a Americii. Sunt originare din Japonia si coasta Chinei, au dimensiuni potrivite, o consistenta cremoasa si un gust dulceag de intensitate moderata. „Olympia“ se gaseste pe intreaga lungime a coastei de est SUA, din Alaska si pana in Mexic. Are o aroma puternica, descrisa foarte adesea ca un gust metalic, iar „Atlantic“ se recunoaste datorita aromei sarate, puternice, asemanatoare cu algele sau spanacul.

Cum se mananca?

Stridiile proaspete trebuie sa fie vii inainte de a fi consumate si pentru a le verifica valabilitatea exista un singur standard: cochilia trebuie sa fie inchisa perfect. Cele deschise sunt in mod cert moarte si trebuie aruncate. Pot fi consumate vii, direct din cochilie, dupa deschiderea cu un cutit special si taierea muschiului aductor, stropite doar cu putina zeama de lamaie si servite pe un pat de gheata pisata. Exista si varianta sosurilor speciale, mignonette, cu salsa de mango sau piersici sau caviar. Gatirea se poate face prin pregatire la aburi, pe gratar, coapte, fierte sau in diferite feluri de supe.

Trebuie spus ca in anumite cazuri s-au constatat imbolnaviri din cauza infectarii cu o bacterie numita Vibrio vulnificus. In timp ce consumul de stridii este complet interzis persoanelor cu probleme de ficat sau un sistem imunitar scazut, conform site-urilor de specialitate, consumatorii sanatosi, fara probleme anterioare, nu au de ce sa isi faca foarte mari probleme. Se combina bine cu vinuri albe seci precum Chablis, Chardonnay, Sauvignon Blanc sau sampanie. Citeste reteta Stridii gratinate cu sos de sampanie.

Beneficii

Obsesia imparatilor romani pentru proprietatile lor afrodiziace pare a se confirma in epoca moderna. Studiile arata ca molustele bivalve sunt bogate in aminoacizi care cresc nivelul de hormoni sexuali, iar cantitatea mare de zinc pe care o contin este un ajutor pentru barbati in productia de testosteron. Dincolo de asta sunt bogate in fier, calciu, seleniu, vitamina A si vitamina B12.

sursa: stylereport
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pacific stridii cochilie cutit special gratar chablis chardonnay
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1719 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033973 (s)