News Flash:

Stii cate oua ai voie sa mananci de Paste?

3 Mai 2013
1890 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, recomanda multa prudenta pentru mesele de sarbatori, mai ales in cazul celor care au tinut post timp de sapte saptamani, din alimentatie lipsind proteinele animale. ,,Aceste sarbatori incep sa fie pregatite inca de pe acum. Oamenii deja isi fac lista cu toate bunatatile pe care le vor pregati pentru masa de Paste. De data aceasta vorbim insa si de o minivacanta. Trebuie sa ne gandim ca toate aceste alimente foarte gustoase sunt alimente greoaie care suprasolicita tubul digestiv si atunci trebuie multa cumpatare, multa grija, pentru ca aceasta minivacanta si Sarbatoarea Pastelui sa le trecem cu bine, fara a ajunge la medic sau la spital”, a declarat dr. Alis Grasu.

Ea a adaugat ca ouale, alimente traditionale de Paste, au un continut mare de colesterol, de lipide si, ca urmare, trebuie mancate cu grija. ,,Nu trebuie sa consumam mai mult de doua oua pe zi, nu amandoua odata, ci pe parcursul unei zile intregi si, atentie, daca oul l-am mancat la inceputul mesei, nu venim imediat cu drobul si apoi cu pasca, pentru ca toate contin oua din abundenta. Ca fel doi vom manca bors, dupa care friptura de miel, fie la gratar, fie preparata la cuptor. Vom evita cu desavarsire carnea de miel prajita, de pui sau de porc prajita in ulei”, a completat medicul.

Carnea de miel este grea, suprasolicita pancreasul, vezica biliara, chiar si cea de ied are un continut crescut de colesterol, a amintit dr Grasu. Potrivit acesteia, friptura de miel trebuie asezonata cu multe legume, soteuri si salate, evitandu-se sa fie mancata cu garnitura de paste fainoase, orez, cartofi, care ingreuneaza digestia. ,,Drobul este delicios, se consuma mai mult in perioada sarbatorilor pascale si acesta trebuie mancat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomanda gustare cu branza de oaie cu multa ceapa, oua, drob si alte bunatati”, a adaugat specialistul.

Dulciurile – cozonacul bogat in nuca, cu multe oua, pasca, placinta cu branza, tortul – trebuie consumate si ele cat mai rational, in cantitati cat mai mici, fie la doua ore dupa micul dejun, fie dupa-amiaza la ora 17,00, a mai recomandat dr Alis Grasu. “Trebuie evitat sa le mancam la copioasa masa de pranz, cand, pentru a proteja pancreasul, vezica biliara, ar fi indicat sa mancam fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apa, sa bem un ceai care sa ajute la digestie”, a explicat medicul.

Potrivit acesteia, mesele copioase stropite cu alcool din abundenta ar trebui lasate deoparte. Alcoolul trebuie consumat in cantitati mici, fara excese, sa nu se inceapa cu bauturi spirtoase si sa se termine cu bauturi digestive, cum se obisnuieste, a mentionat dr Grasu. “Toate mesele vor fi urmate de plimbari in aer liber, in parcuri, pentru a avea grija ca digestia sa se desfasoare in conditii bune. Somnul imediat dupa masa nu este recomandat, organismul va face greu fata. Este bine sa practicam inotul in aceste zile, dar si tenisul, baschetul, handbalul”, a subliniat dr Alis Grasu.

sursa: doctorulzilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alis grasu sarbatoarea pastelui
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1715 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025565 (s)