News Flash:

Sticla de ketchup de la restaurant, printre cele mai mizerabile obiecte! Iata alte 6 lucruri pe care le folosesti zilnic si care ascund majoritatea microbilor

14 Decembrie 2014
1369 Vizualizari | 1 Comentarii
Microbii sunt peste tot: acasa, la birou, chiar si in masina ta. Din fericire, aproximativ 99% dintre ei nu sunt periculosi. In procentul ramas intra virusi care pot aduce diverse infectii virale sau bacteriene si pot provoca orice, de la o raceala comuna la o infectie, care iti poate pune viata in pericol.

Desi toata lumea stie care sunt cele mai mari “stangatoare” de microbi, de la clanta usii, la maini, pana la bara din autobuz, cercetatorii au gasit cateva locuri unde microbii isi fac de cap si iti spun cum sa le mentii curate.

1. Sticla de ketchup de la restaurant
Recipientele cu condimente de pe masa de la restaurant sunt pline de microbi. “In localuri, recipientele de pe mese sunt rar curatate si dezinfectate. Iar realitatea este ca multi oameni nu se spala pe maini inainte de a manca”, spune Reynolds. Deci,chiar daca tu te-ai spalat bine pe maini inainte de a manca cartofi prajiti cu mana, daca pui ketchup pe ei, este foarte posibili ca microbii de pe sticla sa fie acum pe mancarea ta.  Cum te poti proteja? Stim ca daca te apuci si stergi cu un servetel dezinfectant toate recipientele de pe masa, lumea o sa creada ca esti nebun, dar asta este cea mai buna solute de a indeparta microbii.

2. Sita de la robinetul chiuvetei din bucatarie
Portiunea metalica de la capatul robinetului, acolo unde exista acea sita prin care curge apa, este un magnet de germeni. Apa care curge permanent pe acolo, iar metalul sitei mereu umed, sunt conditii ideale pentru dezvoltarea bacteriilor. Iar daca atingeti din greseala acea zona cu degetele murdare sau cu alimente, bacteriile se pot dezvolta pe robinet, explica doctorul in microbiologie Kelly Reynolds, profesor de mediu ?i politicii comunitare de la Universitatea din Arizona. In timp, bacteriile formeaza un zid de agenti patogeni numite biofilmelor care se lipeste de sita. Cum pastrezi curat locul? O data pe saptamana, scoate acea sita si sterge-o cu o solutie dezinfectanta.

3. Manerul cosului de gunoi
Bacteriile de la cina de aseara ar putea ajunge pe alimente de astazi si pe ustensilele din bucatarie, daca nu esti atent. Factorul de risc este capacul cosului de gunoi din bucatarie. Cercetatorii au gasit peste 500.000 de bacterii in bucatarie, adica cu aproximativ 1.000 de ori mai mult decat la toaleta. Iar o buna parte dintre acestea isi pot face “culcus” pe manerul capacului de la cosul de gunoi. Cum il pastrezi curat? Curata-l cel putin o data pe saptamana cu o solutie cu dezinfectant.

4. Dozator de sapun
Aproximativ 25% din dozatoarele de la toaletele publice sunt contaminate cu bacterii fecale. Sapun care adaposteste bacterii, poate suna ironic, dar asta este rezultatul unui studiu recent. "Cele mai multe dintre aceste recipiente nu sunt curatate”, spune Gerba. Cum te poti proteja? Dupa ce ai pus sapun in mana, spala-te cel putin 15-20 de secunde cu apa calda din belsug, iar daca ai gel dezinfectant, foloseste-l cu incredere.

5. Covorasul de la intrare
Covorasul are rolul de a strange buna parte din mizeriile de pe pantofi, atunci cand intri in casa. De fapt, un studiu a constatat ca aproape 96% din talpile pantofilor au urme bacterii coliforme, care includ bacterii de fecale. "Zona din apropierea usii de la intrare este unul dintre cele mai murdare locuri din casa", spune Reynolds.  Cum il pastrezi curat? Curata presul de la intare cel putin o data pe saptamana cu un dezinfectant si obsnuieste-te sa te cureti bine inainte de a intra in casa si descalta-te imediat.

6. Aspirator
"Aspiratoarele, inclusiv periile si pungile, reprezinta o adevarata “casa primitoare” pentru bacterii”, sustine Charles Gerba, profesor de biologie de mediu de la Universitatea din Arizona. Un studiu recent efectuat de Gerba si echipa sa a constatat ca 13% din totalul periilor de la aspirator testate au iesit pozitiv pentru E. coli, ceea ce inseamna ca ar putea raspandi in casa acest virus de fiecare data cand le folositi. Cum pastrezi aspiratorul curat? Schimba sacul frecvent, curata bine toate filtrele si scutura periile in aer liber.

sursa: kfetele
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obiecte microbi sticla ketchup sanatate bacterii alimentatie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1752 (s) | 34 queries | Mysql time :0.026172 (s)