News Flash:

Sterilizarea borcanelor - sfaturi pentru gospodine

22 Octombrie 2012
32738 Vizualizari | 0 Comentarii
Sterilizarea este un proces prin care, prin intermediul fierberii la temperaturi de 100-120 de grade Celsius, sunt distrusi germenii si fermentii care produc alterarea alimentelor conservate. Ori fierberea in timpul gatirii se face la temperaturi care nu ating intotdeauna aceste valori, astfel ca este nevoie de o masura suplimentara.

Evident, sterilizarea nu va fi necesara atunci cand tocmai bacilii sau fermentii din fructe si legume determina conservarea, cum ar fi in cazul muraturilor sau al marinarii in solutie de apa cu otet.

Cand este adaugat conservant, sterilizarea poate parea o masura inutila de precautie, insa mult mai sigura din punct de vedere sanitar, chiar daca practica arata ce deseori conservele supravietuiesc peste iarna si fara ea.

In vechime, gospodinele nu aveau la indemana multe din mijloacele care azi ne usureaza munca, iar sterilizarea era mai complicata, mai greoaie. Aparitia borcanelor cu filet, a cuptoarelor eletrice si a conservantului au simplificat lucrurile. Desi pare a fi un procedeu destul de complicat, este cel mai sigur din punct de vedere sanitar si, din aceasta perspectiva, cel mai accesibil in mediul casnic.

Sterilizarea prin fierbere in vas cu apa

Borcanele si sticlele se pun la sterilizat dupa ce au fost umplute si bine inchise, infasurate in carpa ori cu ziare, talas de lemn ori chiar fan intre ele, ca sa nu se atinga unele de altele si sa se sparga la fiert. Apa din vasul in care fierb borcanele trebuie sa fie la nivelul umpluturii din recipientele puse la sterilizat, fapt care trebuie urmarit in permanenta. Daca apa a scazut, se completeaza din nou pana la nivel, dar tot cu apa fierbinte, pentru a nu influenta timpul de fierbere.

Vasul in care se afla borcanele la sterilizat este bine sa nu fie pus direct pe flacara, ci pe o tabla, iar focul sa nu fie prea tare, ci potrivit si constant, pe tot timpul procesului.

Timpul de sterilizare se socoteste din momentul in care, in borcane, se formeaza basicute mici, lucru care se intampla atunci cand apa incepe sa clocoteasca. Nu este suficient sa urmarim doar apa din vas, ci si compozitia din borcane, pentru ca nu toata apa incepe sa fiarba in acelasi timp.

Sterilizarea in cuptor

Conservele pot fi sterilizate si prin fierberea in cuptor. Borcanele se pun intr-o tava in care a fost pusa mai intai o carpa groasa uscata, apoi se acopera totul cu o carpa uda. Tava se pune in cuptor intai la foc potrivit si apoi la foc mic, pentru circa 30 de minute. La scoaterea din cuptor, borcanele se infasoara intr-o patura groasa, care retine caldura chiar si timp de o zi. Dupa racirea completa, borcanele si sticlele astfel sterilizate pot fi puse la pastrat in camara.

Timpul de sterilizare difera de la o leguma la alta, dar este in general de 20-30 de minute. O durata mai mare de sterilizare o au telina si guliile (35 de minute), morcovii, porumbul verde si mazarea (cca 40 de minute), in timp ce fruntele de vita de vie ori verdeturile se sterilizeaza timp de 15 minute. Mancarurile conservate la borcan se sterilizeaza pentru circa 30 de minute, ca si conservele in ulei sau bulionul. Si capacitatea recipientelor influenteaza durata de sterilizare, borcanele sub 500 de mililitri avand o durata de sterilizare cu 10 minute mai mica.

In cazul in care borcanele sunt acoperite cu celofan, este necesara a doua sterilizare, a doua zi, cand vasul cu borcane se pune iar la fiert ori la cuptor, pentru o durata de timp cam la jumatate din prima sterilizare.
A doua sterilizare - care poate inlocui fara probleme adaosul de conservant - este recomandata si atunci cand conservele nu pot fi pastrate in conditii potrivite, intr-o camara ori pivnita uscata si bine aerisita.

Sfaturile privind sterilizarea borcanelor ne sunt oferite de bucatareli.

Citeste si cat dureaza sterilizarea borcanelor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

camara sterilizarea borcanelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1695 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013787 (s)