News Flash:

Sfaturi pentru gatit cu flori

31 Mai 2013
1552 Vizualizari | 0 Comentarii
 Nu doar fructele si legumele sunt ingredientele care nasc preparate delicioase. Orice fel de mancare poate sa prinda un gust surprinzator daca ii adaugi cateva petale de flori. Iata ce-ti recomanda Claudia-Romana Rista.

I se mai spune Fata care gateste cu flori si nu degeaba. Claudia-Romana Rista foloseste mai in toate retetele ingrediente la care multi nu s-ar fi gandit. Este vorba de flori, care merg de minune in bucataria sezonului primavara-vara.

1. Ce flori se pot folosi la gatit? Ce ai folosit pana acum in retetele tale?

Am gatit cu multe flori…si pentru multe flori ;-) Inspiratia vine din regiunea in care ma aflu atunci, ma influenteaza sezonul, dau frau liber creativitatii. Anotimpurile preferate pentru aceasta bucatarie a carei promotoare sunt raman: primavara si vara. Atunci am parte de multe flori, care se culeg de dimineata, cum s-a uscat roua si cand au cel mai mare continut de apa. Toamna si iarna folosesc in bezele, tarte, fursecuri: flori zaharisite, confiate, dulceata de trandafiri sau flori de salcam, petalele de flori, lavanda...
Putini stiu ca florile comestibile ne sunt atat de la-ndemana, in orice colt al gradinii: de la plantele de bordura, anuale- precum garoafa de gradina, begoniile sau galbenelele pana la cele perene: plantele aromatice, pomii fructiferi. Multe dintre plantele perene au flori delicioase. Eu asa am descoperit lavanda, rozmarinul sau florile arborilor fructiferi si am transformat un preparat obisnuit intr-unul cu totul si cu totul aparte, unic asa cum este si bucataria cu flori care m-a facut cunoscuta.

Care sunt florile de primavara pe care le putem folosi in bucatarie?

Florile anuale au perioade diferite de recoltare, in functie de tipul plantei si de ce nu, de intrebuintarile ei culinare.
Primavara ador toporasii si panselutele, in forma de inimioara, cu care decorez preparatele mele dulci, dar si sarate. La bufetele dulci de nunti, pregatesc tarte apetisante pe care le impodobesc cu panselute zaharisite. La petreceri, ele sunt preferate si de copii pentru culorile contrastante, asemanatoare unor chipuri miniaturale. Iata, de ce ma fascineaza aceasta bucatarie cu flori si de ce in majoritatea cazurilor atunci cand creez un meniu de bucate clientii solicita in mod special preparatele mele aparte, cu flori. Pe langa rolul lor decorativ, vorbim de gust rafinat, de o pata de culoare in farfurie, de un decor elegant si de o stare de bine, de fericire toate conferite de aceste minunate flori comestibile care atrag deopotriva, adulti si copii. Cui nu-i plac florile?

Ma bucur sa gasesc primavara salcami infloriti ai caror flori delicioase bunica mea le conserva intr-o dulceata de zile mari. Numai gandul la ea si parca imi ‘ploua’ in gura cu flori si acum ;-)!! Preferatele mele primavara sunt si florile de salcam, fie adunate in aluat de clatite, fie pur si simplu ‘aruncate’ intr-un aluat cu bere ;-) Sa stii ca in Franta am intalnit crepes si cu flori de soc, absolut de senzatie. Un dulce la-ndemana si la noi.
Daca e inca primavara, trebuie sa aduc vorba si despre florile de mar, par si piersic. Le folosesc proaspete in ornarea bucatelor mele, fie le confiez: le scufund intr-un sirop, le acopar cu zahar tos si le las sa se usuce...Si uite cum ar fi pacat sa nu lasam unele flori sa se usuce. Se pot face minuni, ele bucura multa lume!

E sanatos sa gatim cu flori? Nu exista niciun risc?
Florile in bucatarie au un potential culinar extraordinar. Pentru cei ce vor ceva unic in farfurie, recomand o documentare amanuntita inainte. Eu gatesc cu flori provenite din culturi bio. Nu recomand florile culese de la marginea drumului. Pistilul si staminele florilor (cu mici exceptii) trebuie inlaturate la gatire. In nici un caz nu gatiti cu flori de la florarii sau pepiniere. Eu sunt foarte atenta cu persoanele cu sensibilitati: polenul poate declansa alergii.

Nu va opreste nici pe voi acasa, daca spatiul permite, sa presaditi in ghivece mici unele plante comestibile. Nu uitati insa de cel mai important factor: udatul! Toate florile anuale din lume au nevoie de soare si de apa!

Cu ce floare ti-a iesit cea mai delicioasa reteta?
Reteta de bezea cu flori. Este si prima mea reteta cu flori, pregatita in direct la tv in emisiunea in urma careia am primit de la un telespectator numele de “Fata Care Gateste Cu Flori”. Bezelele mele cu petale de albastrele, de galbenele, de floarea-soarelui, de trandafiri sau lavanda sunt cele care au trezit gustul spre intoarcerea la copilarie. Atunci cand lucrurile erau simple, pure. Poate si acesta este un atu si simbol al bucatariei Fetei Care Gateste Cu Flori: simplitate prin rafinament si creativitate.

O spuma de zmeura – preferata mea- cu lavanda si menta- este o combinatie cu care nu am dat gres niciodata la petrecerile private, intre prieteni. O reteta la indemana oricui, care nu necesita neaparat cunostinte solide sau tehnica, un bol si un tel sau mixer de mana, cateva ingrediente tot la indemana: fructe, zahar, oua si un plus de rafinament si arome dat de lavanda si menta. De-abia astept sa vina Vara!!! Sa merg la cules de zmeura!!! Sa merg ca ursul, dupa mure. Cei care au degustat din bucatele mele, spun ca fac cel mai delicios cheesecake cu mure, flori de rozmarin si petale de flori.

Ce mai gatesti cu flori? Te-ai gandit la un meniu special?
Am deja un an de cand am ales sa combin lime-ul cu rodia si bobocii de trandafiri, in care am umplut cu crema de branza fina florile de dovlecel sau trompetele florilor de gladiola, in care am parfumat cu zahar lejer de lavanda fursecurile de casa, sau am servit spuma de somon cu garnitura de caltunas. Papadia sau rucola nu imi lipsesc din salate, iar florile de galbenele confera personalitate unui orez pe care il prepar cu lapte delicios de o culoare calda si apetisanta data de calendulin.

Totusi, nu ma pot abtine sa nu iti spun, mai ales ca imi sta gandul numai si numai la acest preparat si abia astept sa culeg florile de dovlecel. Inspirata din bucataria franceza si cea italiana, am creat o Terina din flori de dovlecel umplute cu ricotta, masline verzi si arome mediteraneeane. Sa spunem ca florile de dovlecel mi-au deschis calea si apetitul catre bucatele sarate cu flori.

Din ce bucatarie te inspiri cel mai mult?
Cel mai mult ma inspir din bucataria locului. Energia vine din adancul sufletului meu,  probabil ma tradeaza originile de turn Babilon ale familiei mele. Acestea sunt punct de plecare in meniurile mele, cu flori sau fara flori. Bucataria regionala are un potential si este inca neexplotata in Romania, fata de alte tari. Retetele vechi, arhaice cu ingredientele de astazi, cu roadele pamantului pe care ne aflam, ma incanta cel mai mult sa le dau viata in farfurie.

Daca pentru mexicani florile de dovlecel (flor de calabaza) constituie o umplutura pentru o quesadilla absolut delicioasa, daca italienii savureaza fior di zucca in pastella si umplute cu ricotta, daca francezii se mandresc cu omelette aux fleurs de courgettes, daca grecii folosesc umplutura de feta sau mizithra, iar cipriotii ne incanta cu florile de dovlecel umplute cu haloumi, daca turcii fac niste sarmale din flori delicioase umplute cu orez, scortisoara si balsam de rodie...de ce nu am face si noi vedeta din florile noastre de dovlecel....??? Umplute cu branza de capra, cu urda, cu telemea...din zona locului nostru!!!

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

claudia-romana rista tarte apetisante decor elegant
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1466 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031073 (s)