News Flash:

Sfaturi pentru gatit cu ciuperci uscate

26 Noiembrie 2014
1195 Vizualizari | 1 Comentarii
Ciupercile uscate sunt un ingredient care nu ar trebui sa iti lipseasca din camara. Sunt esentiale mai ales daca iti plac mancarurile asiatice sau cele cu influente mediteraneene. Si chiar daca sunt putin mai scumpe decat cele in varianta cruda, ascund mult mai multa aroma si savoare.Te invatam cum sa lucrezi cu ele atunci cand vrei sa le folosesti in retete.

Pana nu demult, ciupercile uscate erau un ingredient exotic si neobisnuit in bucatariile noastre. Acum le gasesti in multe variante, mai ales in magazinele cu specific asiatic sau italian. De la ciuperci shiitake sau urechi de lemn, atat de folosite in bucataria asiatica, pana la felii uscate de hribi, zbarciogi sau galbiori, toate pot da un gust fenomenal mancarurilor. Avantajul lor este ca pot sa reziste bine un termen indelungat - pana la un an daca sunt pastrate in recipiente inchise etans.

Cum pregatesti ciupercile uscate pentru gatit?
Aceste ciuperci trebuie rehidratate in apa calda inainte sa le folosesti la gatit. Lichidul in care au stat la inmuiat nu trebuie aruncat. Acesta imprumuta o mare parte din arome si il poti folosi la supe, sosuri, pateuri sau tocanite.
Foloseste apa la temperatura camerei, nu apa fierbinte, pentru ca astfel vei pastra mai multa aroma in ciupercile rehidratate. Foloseste apa fierbinte doar daca esti pe graba si nu ai timp sa astepti 30 de minute cat  este nevoie in mod normal pentru aceasta etapa.

De obicei, ciupercile uscate se folosesc in combinatie cu alte tipuri de ciuperci, mai putin aromate, cum sunt champignon. Asta pentru ca gustul lor este puternic si patrunzator.

Clateste bine ciupercile dupa ce le rehidratezi. Este esential acest pas pentru a scapa si de praful sau pamantul ce poate fi prins in ele si nu iti face griji ca ar putea pierde din aroma.

Ce faci cu apa in care ai inmuiat ciupercile?
Indiferent daca pui ciupercile la rehidratat in apa fierbinte sau la temperatura camerei, lichidul ce va ramane dupa ce le scoti va fi inchis la culoare si plin de savoare. Nu il arunca.

Strecoara-l printr-un filtru de cafea pentru a scapa de impuritati si nispul sau pamantul care cade de pe ciuperci si foloseste-l in retete.

De cele mai multe ori il vei putea pune chiar in reteta pentru care ai pregatit si ciupercile. Ai grija, insa, aroma acestuia e puternica si poate acapara restul ingredientelor.

Daca nu vrei sa folosesti lichidul imediat, il poti pastra timp de cateva zile in frigider sau il poti congela timp de 2-3 luni.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete ciuperci ciuperci uscate retete culinare sfaturi gatit retete
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021256 (s)