News Flash:

Sfaturi pentru gatit aluat de pizza

10 Iulie 2013
4114 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai iubita mancare din lume nu are secrete atat de mari. O poti pregati in cuptorul tau si va avea acelasi gust bun si topping cremos de mozzarella.

Sunt fan pizza. Sunt fan al cascavalului topit la cuptor care se intinde lenes cand iei felia de pe farfurie. Sunt fan al mirosului de busuioc si al prosciutto-ului devenit crocant la cuptor. Sunt atat de fan incat m-am incapatanat sa invat sa fac acasa pizza si sa nu mai depind de zonele de livrare ale pizzeriilor, de toppingurile trase la indigo sau de obligatia de comanda o pizza intreaga cand eu poftesc doar o felie.

Nu stiu sa invart aluatul in aer pe deget, asa cum face un pizzaiolo priceput. Dar stiu ca pentru o pizza buna nu ai nevoie de prea multe ingrediente, ca timpul in care lasi aluatul sa se odihneasca e vital si ca un cuptor electric bun poate tine locul clasicului cuptor cu lemne.

Un blat pufos si rumen

Faina, sare, drojdie si apa. E reteta de baza pentru un aluatul de paine, dar se potriveste si la pizza de minune. Plusurile pe care i le adaugi sunt o lingurita de zahar (pentru a fi rumena cand o scoti din cuptor) si uleiul de masline (pentru aroma italiana si pentru a o framanta mai usor).

Am constatat ca o cantitate mai mare de drojdie decat prevede reteta si un timp mai mare de dospire rezulta intr-un aluat pufos de un deget grosime.

Framantarea ca la carte are aceeasi importanta ca in cazul painii. Se face cu rabdare si precizie, cel putin 10 minute pana cand vei avea un aluat neted si elastic. Va atinge perfectiunea la dospit.

La pastrare pentru poftele urmatoare

Daca vrei sa faci pizza imediat, lasi aluatul acoperit, timp de 45 de minute , intr-un loc caldut, sa isi dubleze volumul si intre timp iti pregatesti toppingurile si incingi cuptorul.

Daca vrei sa faci pizza a doua zi, pui aluatul la frigider intr-un recipient suficient de mare incat sa permita cresterea, acoperit cu folie alimentara. Peste noapte aluatul se va dospi la rece si tot ce trebuie sa faci este sa il scoti din frigider cu 15 minute inainte sa il intinzi in tava.

Daca vrei sa pastrezi mai multe zile aluatul, imparte-l in mai multe bucati, presara faina din belsug deasupra lor si pune-le invelite in folie alimentara in congelator. Se pastreaza bine pana la o luna. Le poti scoate cu o seara inainte in frigider sau le dezgheti rapid in mai putin de doua ore la temperatura camerei.

Creativitate fara limite

Ceea ce imi place la nebunie la pizza de casa este ca te poti juca. Cu toppingurile, aromele, culorile. Nimic nu mai e batut in cuie si nu mai trebuie sa alegi neaparat pizza cu pui, ceapa si masline. Poti face orice iti trece prin cap: ceapa sotata, frunze de salvie si parmesan; Pesto, seminte de pin si parmesan; Gorgonzola si rosii uscate la soare; usturoi, masline, capere, ansoa si rosii proaspete; prosciutto, ciuperci si mozzarella. Nicio combinatie nu e interzisa.

La cuptor

Putine retete cer temperaturi sub 200C. Cele mai multe au nevoie intre 10 si 20 de minute la 220C.

Poti coace pizza intr-o tava rotunda sau in tava mare de la cuptor. Sau, cum m-a invatat Jamie Oliver, pe o placa de granit sau pe o folie de aluminiu direct pe gratarul cuptorului pozitionat in partea de jos.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

topping cremos pizzaiolo la cuptor tava rotunda jamie oliver
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1785 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032142 (s)