News Flash:

Sfaturi pentru facut friptura

23 Decembrie 2013
1559 Vizualizari | 0 Comentarii
Aeasta perioada a anului este una in care gospodinele gatesc intens, deci cateva sfaturi practice care sa va ajute in bucatarie sunt mai mult decat binevenite. Cum din meniurile de sarbatori nu lipsesc fripturile, iata 4 sfaturi practice care va vor fi de ajutor in pregatirea fripturii perfecte.

Sfaturi practice 1: Incinge la maximum cuptorul

Friptura de la restaurant iese buna pentru ca folosesc tehnica sear-rosting, parjolire si coacere, cheia succesului fiind temperaturile ridicate, dar pentru un timp foarte scurt. Orice fel de carne poate fi gatita prin aceasta metoda, singurul dezavantaj este ca nu poti pleca nici o secunda de langa aragaz. Cum spuneam, temperaturile inalte sunt esentiale. Asadar, primul pas e sa incinzi cuptorul la temperatura maxima. Bine ar fi sa aprinzi focul inainte sa te apuci de treaba.

Sfaturi practice 2: Pregateste carnea

Taie carnea  in bucati groase de 5-6-7 centrimetri si sterge-o foarte bine cu hartie de bucatarie sau cu un prosop curat. O carne umeda nu va face o crusta aurie frumoasa. Condimenteaza feliile cu piper, cimbru, paprika etc., dar NU pune sare – sarea va extrage umiditate din carne, iar munca de uscare va fi in van.

Sfaturi practice 3: Carnea se trece prin tigaia de ulei

Pui pe ochiul  mare de la aragaz deschis la maxim o cratita sau o tigaie anti-aderenta. Torni putin ulei cat sa se formeze o pelicula subtire pe toata suprafata. Imediat ce uleiul incepe sa fumege, pui carnea cu un cleste de bucatarie (atentie, bucatile nu trebuie sa se atinga intre ele). Daca feliile sunt bine uscate, uleiul nu va sari, dar e bine sa ai un capac la indemana. Rezista tentatiei sa intorci carnea pe cealalta parte prea devreme! Initial, friptura se va lipi de cratita. Dupa doua-trei minute, se va forma insa o crusta aurie, iar carnea se va dezlipi singura de fundul cratitei. Poti verifica acest lucru impingand usor bucatile cu o lingura de lemn. Daca feliile “patineaza” usor pe suprafata cratitei, e timpul sa le intorci pe cealalta parte.

Sfaturi practice 4: Se da totul la cuptor

Pune cratita in cuptorul incins la maxim. Daca-ti place carnea mai in sange, lasa fripturile sa se coaca patru minute. Pentru o carne bine facuta, tine cratita in cuptor sapte minute. Nu o lasa mai mult de atat, altfel carnea isi va pierde toata suculenta.

sursa: sfatulparintilor
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1825 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020078 (s)