News Flash:

Sfaturi pentru cumparat ketchup

19 Septembrie 2013
1219 Vizualizari | 0 Comentarii
Iata doua sfaturi importante atunci cand mergeti la cumparaturi: nu faceti cumparaturi pe burta goala (pentru ca veti pleca cu produse de care nu aveati de fapt nevoie) si cititi mereu eticheta nutritionala si compozitionala. Eticheta este cartea de identitate a produsului pe care il cumparam.

In general, eticheta este trecuta mic pe spatele ambalajului produsului pe care il cumparam, iar in fata vedem scris mare numele produsului, alaturi de precizari de genul „traditional”, „de casa”, „fara conservanti”, „fara coloranti”. Insa, nu trebuie sa va incredeti in aceste denumiri generice. Nu puteti sa va lamuriti daca veti cumpara un aliment autentic decat citind cu atentie eticheta.

La cumparaturi de ketchup
Iata cum arata o reteta industriala obisnuita de ketchup: apa, pasta de tomate 12%, otet, amidon modificat (E1420, 1440, 1404), sare, zahar, zaharina de sodiu, arome naturale, arome natural identice, conservanti (benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202). De remarcat ca, de obicei, ketchup-ul industrial contine cantitati foarte mici de rosii, fiind folosite in schimb gume de ingrosare, aromatizanti, conservanti pentru a i se da vascozitate, gust bun si durabilitate la raft.

Amidonul modificat din porumb are rolul de a-i da ketchup-ului consistenta si textura. Insa consumatorii vor resimti probleme ale tractului intestinal in cazul in care vor manca o cantitate mare de ketchup industrial. Zaharina de sodiu e un aditiv controversat, fiind incadrat de Agentia Internationala de Cercetari in Cancer in grupa 2B, ca agent cancerigen. Ketchup-ul industrial are in compozitie o sursa ascunsa de zaharuri cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida.

Care este varianta cea mai sanatoasa a ketchup-ului?
Ketchup-ul preparat in casa, din rosii de gradina, bine coapte, cu inglobarea cojii si folosirea unor cantitati mici de sare integrala, steviozida si a unor condimente naturale, cum ar fi telina, coriandru, patrunjel, curry, pasteurizat corect, fara adaosuri de fix-uri din comert care contin E-uri si conservanti.

Bineinteles, exista si variante de ketchup bio, facute de firme renumite, dupa retete corecte, insa au un pret destul de piperat.
Cei care sufera de diabet, hipertensiune, maladii cardiovasculare, hepato-renale, supraponderalii si obezii trebuie sa fie atenti la consumul unui astfel de sos industrial.

sursa: fitness-nutritie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

reteta industriala ketchup bio
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1800 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030595 (s)