News Flash:

Sfaturi despre conservarea legumelor si fructelor

25 Octombrie 2012
6514 Vizualizari | 0 Comentarii
Congelarea este una din cele mai simple metode de conservare a fructelor si legumelor si care permite acestora sa isi pastreze mare parte din proprietati.

Pregatirea congelatorului

Chiar daca pastrati congelatorul pornit si pe timpul verii, este necesar sa il supuneti unei operatiuni serioase de curatare, inainte de a-l umple cu rezervele pe care vreti sa le pastrati peste iarna.
Goliti-l si lasati-l sa se dezghete, eventual grabind acest proces prin introducerea unei cratite cu apa calda. Scoateti apoi rafturile si toate celelalte parti detasabile si spalati-l cu o solutie facuta dintr-un pumn de sare la patru litri de apa (sarea curata fara sa fie abraziva si previna aparitia ghetii), iar la final stergeti-l cu o carpa foarte curata, imbibata in apa cu otet. Curatati in mod similar toate componentele sale.

Nu folositi detergent de vase la curatarea congelatorului si nici alte substante similare, pentru ca pot degaja vapori periculosi ori genera aparitia mirosuri neplacute.
Verificati garniturile congelatorului, astfel incat sa va asigurati ca usa se inchide etans, prevenind astfel modificarea temperaturii din interior, care nu trebuie sa fie mai mare de -18 grade Celsius.

Pregatirea fructelor si legumelor

Una din conditiile de baza este ca fructele, legumele si zarzavaturile alese pentru congelare sa fie proaspete si sanatoase. Spalati-le bine sub jet de apa rece si, pentru a scapa de musculite ori daunatori ramasi printre frunze, adaugati doua lingurite de sare in apa, la clatit.

In general, pentru ca legumele sa isi pastreze mai bine culoarea si gustul, trebuie oparite pentru cateva minute in apa sare, apoi racite imediat cu apa foarte rece, altfel vor continua sa fiarba in interior si nu vor mai avea gustul dorit. Legumele pot fi oparite si la abur, caz in care timpul de prelucrare va fi putin mai mare.

Se oparesc pentru un minut-doua spanacul, pentru trei minute ciupercile, morcovii, fasolea si mazarea verde, pentru 4-5 minute broccoli si conopida, pentru 8-10 minute porumbul. Dupa ce le-ati scos din apa fierbinte, puneti legumele in apa foarte rece pentru o durata de timp egala cu oparirea, apoi lasati-le la scurs. In momentul ambalarii, legumele trebuie sa contina cat mai putina apa, altfel vor acumula gheata care le va inmuia excesiv, la decongelare.Unele legume pot fi congelate fara a fi oparite inainte, in timp ce altele trebuie gatite aproape total.

- Rosiile pot fi puse intregi, dupa ce au fost spalate si uscate. La momentul consumului, rosiile se scufunda un minut-doua in apa fierbinte pentru a se curata usor de pielite. Cele mai potrivite pentru congelare sunt rosiile din soiul Roma (lunguiete si carnoase).

- Ardeii grasi si cei iuti pot fi pusi intregi ori taiati felii, curatati de seminte si bine uscati. Ardeii copti pot fi congelati si ei, dupa ce au fost curatati si bine scursi.
 
- Vinetele trebuie coapte, curatate de coji si scurse bine inainte de congelare.

- Verdeata (marar, patrunjel, leustean etc) se spala bine, ultima apa fiind cu sare, pentru a alunga musculitele, se usuca prin tamponare cu servetele ori prosoape de bucatarie si se taie marunt. Se vantura pentru a elimina umezeala si se pune in pungulite, in congelator.

- Zarzavatul pentru ciorba poate fi astfel pregatit pentru a fi pus direct in mancare: morcovul, telina, pastarnacul si ardeiul gras se spala, se usuca si se taie cubulete, se adauga patrunjel verde tocat, apoi se amesteca toate intr-un castron mare, vanturand amestecul pentru a elimina umezeala. Se ambaleaza in pahare de plastic ori in folie de aluminiu, cate o portie pentru fiecare mancare.
Cat priveste fructele, acestea pot fi puse la congelat fie amestecate cu zahar, fie simple, taiate bucati ori facute piure. Daca se pun fara zahar ori sirop, fructele trebuie sa fie foarte bine uscate, ca sa nu se lipeasca intre ele. In cazul congelarii indulcite, fructele pot fi amestecate cu zahar sau miere si puse apoi la congelator in caserole, acoperite de siropul pe care l-au lasat. Pentru ca fructele sa isi pastreze culoarea si gustul, este bine sa fie stropite cu o solutie de aspirina si apa (3 aspirine dizolvate in trei lingurite de apa).

- Merele se curata de coaja si seminte si se taie felii. Se oparesc in apa cu sare, ca sa nu se innegreasca si se pun la congelat cu tot cu sirop sau fara. Merele pentru placinta se curata si se dau pe razatoare, apoi se calesc cu putin zahar si un pic de unt si se pun la congelat cu tot cu sucul pe care il lasa. Dupa decongelare, se pun iar pe foc putin si se adauga praf de scortisoara, zahar si rom.

- Caisele, piersicile, nectarinele si prunele pot fi curatate de coji si samburi, apoi congelate cu zahar sau fara. Se innegresc daca nu sunt stropite cu solutia de apa cu aspirina.

- Pepenele se curata de seminte si se taie bucati, apoi se pune zahar peste el si se congeleaza cu tot cu sirop, dupa ce zaharul s-a topit.

- Ciresele, visinele si afinele se congeleaza spalate si bine uscate, cu sirop sau fara.

- Capsunile, zmeura si murele se congeleaza spalate si bine uscate ori in siropul pe care l-au lasat dupa ce au fost presarate cu zahar.

- Perele, curatate de coaja si samburi, se congeleaza in sirop, dupa ce au fost stropite cu apa si aspirina.

Ambalarea fructelor si legumelor congelate

Din acest punct de vedere, trebuie tinut cont de doua lucruri: totul trebuie impachetat bine si trebuie sa stiti exact ce si de cand aveti in congelator.
Pentru ambalarea fructelor si legumelor congelate pot fi utilizate pungi din plastic ceva mai groase, recipiente din plastic (pahare, caserole, borcanele) ori folie din aluminiu. Toate aceste ambalaje trebuie sa fie foarte curate si sa permita ambalarea etansa, altfel ceea ce puneti la congelat poate prinde mirosuri urate si se poate degrada, in contact cu aerul.

Portionati fructele si legumele ca sa aveti intr-un ambalaj atat cat folositi la o singura mancare. Contactul cu aerul nu face bine fructelor si legumelor congelate, pentru ca le oxideaza si astfel isi pierd o parte din proprietati.

Etichetati pungile si ambalajele, mentionand si data congelarii, iar cand incepeti sa folositi din pachete, luati-le intai pe cele puse primele la congelat.

Nu umpleti pana la refuz congelatorul, ci lasati putin spatiu intre pachete, astfel incat aerul sa poata circula. Mai mult, tineti cont de faptul ca fructele si legumele au nevoie de spatiu pentru ca isi maresc volumul, prin inghetarea apei pe care o contin.

Legumele pot fi pastrate la temperaturi nu mai mari de -18 grade Celsius fara sa isi piarda din proprietati timp de 12-18 luni, iar fructele 8-12 luni (fructele neindulcite isi pierd calitatile mai repede decat cele conservate cu zahar ori in sirop). Ele pot fi consumate si dupa aceasta perioada, insa nu vor fi la fel de bune. Ca principiu, este de preferat sa consumati toate legumele, fructele si zarzavaturile congelate inainte de aparitia urmatoarei recolte.

Sfaturi despre conservarea legumelor si fructelor oferite de bucatareli.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pregatirea congelatorului rosiile ardeii grasi vinetele verdeata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1442 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017014 (s)