News Flash:

Sfaturi de gatit pentru incepatori

14 Ianuarie 2014
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca anul acesta ti-ai propus sa ajungi macar la stadiul de incepator intr-ale gatitului, avem pentru tine cele mai bune trucuri de gatit.

1. Cum sa faci cele mai bune retete de sosuri pentru paste
Te-ai blocat in retete de paste cu sos de rosii clasic si sos alb, la care singurele variatii pe care le faci sunt felurile de paste pe care le folosesti? Ne-am gandit ca repertoriul tau de retete ar putea primi un suflu nou. Am cautat preparate surprinzatoare in care sa se combine ingredinete clasice: rosii, bacon, branzeturi, dar si unele noi: un pesto cu portocale, capere si menta sau avocado si lamaie.

2. Cum sa gatesti o friptura ca la restaurant
Vrei sa te bucuri de o friptura suculenta si gustoasa acasa? Invata sa o gatesti ca la restaurant. Iata cateva trucuri de la cei mai buni chefi din domeniu:

- Lasa carnea sa ajunga la temperatura camerei inainte sa o gatesti. Astfel, se va gati uniform si mult mai bine.
- Nu pune ulei pe gratar sau pe carne. Daca e de calitate, are suficienta grasime cat sa se faca perfect. In plus, uleiul arde si ii schimba savoarea.
- Condimenteaz-o cat mai simplu. Sarea Kosher e cea mai buna. Daca vrei, poti sa pui si piper, dar dupa ce o gatesti.

3. Cum sa gatesti un orez pufos
Nu e deloc greu sa gatesti un orez perfect. Din contra. Daca tii cont de cateva trucuri, dezvaluite de Jamie Oliver, te poti bucura de o masa delicioasa intr-un timp rapid.

- Ai nevoie de o cana plina cu orez. Este o cantitate suficienta pentru 4 persoane. Torni orezul intr-o oala.
- Pune peste orez doua cani pline cu apa clocotita si putina sare.
- Pune-l la fiert 8-10 minute, la foc mare, cu capacul pus.
- Daca vrei sa-i dai culori sau arome diferite, e la fel de simplu: adaugi condimentele in apa in care fierbi orezul. Poti folosi sofran, cardamom, scortisoara, turmeric, in functie de reteta pe care ti-o doresti.

4. Cum sa faci cele mai bune sosuri pentru carne
Obisnuiesti sa consumi carne frecvent? Fie ca optezi pentru carnea preparata pe grill, la gratar sau in cuptor, poti opta sa o asezonezi cu un sos delicios, care ii va conferi un gust apetisant. Iata 4 tipuri de sosuri simple, pe care le poti pregari rapid!

5. Cum sa gatesti cu ierburi aromatice
Ni se intampla tuturor sa cumparam o legatura de verdeata, sa folosim cateva frunze pentru o reteta si apoi sa uitam de ea prin frigider. Uite cum sa folosesti busuiocul, coriandrul, menta, cimbrul si alte ierburi in bucatarie.

6. Cum sa faci dressinguri sanatoase si delicioase pentru salate
In cazul in care te-ai saturat de clasicul amestec de sare, piper, ulei si otet, ai nevoie de putina revigorare printre verdeturi. Dressingurile gustoase sau sosurile de salata facute acasa sunt cea mai buna optiune. In comparatie cu cele deja ambalate, pe care le gasesti la magazin, nu au atatea grasimi, calorii sau sare. In plus, in dressingurile gata pregatite vei gasi ulei de o mai proasta calitate, arome artificiale, coloranti si E-uri. Iata 3 retete extrem de simple propuse de Jamie Oliver.

7. Cum sa tai ceapa fara sa plangi
Ceapa este unul dintre putinele lucruri din lume care te poate face sa plangi fara sa fii trist. Te invatam cum sa nu mai versi lacrimi in bucatarie atunci cand trebuie sa toci ceapa pentru retetele preferate:

- Ascute cutitul inainte sa toci ceapa: pentru ca taie mai bine si tocatul va fi mai usor si mai rapid, dar asta nu inseamna decat ca vei lacrima o perioada mai scurta de timp.
- Inmoaie ceapa in apa: curata ceapa, taie-o in jumatate si tine-o in apa rece timp de o ora inainte sa o toci. Rezultatul? Vei varsa lacrimi mai putine, dar nu vei scapa de tot de ele. In plus ceapa va fi apoasa si va trebui sa o usuci bine daca vrei sa o calesti.

8. Cum sa faci sos Hollandaise fara sa se taie
Pentru sosul Hollandaise e nevoie sa fii atent sa nu se taie ca maioneza, sa tii totul la temperatura constanta pe bain marie si sa ai grija, in acelasi timp, ca ouale sa nu se transforme in omleta, amestecand continuu. Pare treaba pentru care sa ai nevoie de 10 maini pricepute, dar, de fapt, e nevoie doar de doua si de o metoda care sa nu dea gres. Noi am descoperit-o pe site-ul celor de la Serious Eats, cu un videoclip atasat si ni s-a parut ingenioasa. Poti vedea aici.

9. Cum sa faci cel mai bun gratar
Vrei sa fii declarat “Regele fripturilor” anul acesta? Noi te invatam cum sa prepari cele mai bune ingrediente la gratar, in aer liber! Lucreaza curat (inainte de a asambla gratarul, ai grija sa cureti grilajul), unge gratarul (daca nu vrei ca toate ingredientele sa se lipeasca, foloseste ulei sau grasimea in plus de la carne pentru a unge zabrelele), condimenteaza carnea si lasa fumul sa cuprinda ingredientele. Mai multe detalii aici.

10. Cum sa cureti usturoiul rapid
Daca ai de curatat mai mult usturoi deodata, iti sugeram sa faci in felul urmator: zdrobeste cu palma capatana de usturoi astfel incat sa se separe cateii. Apoi, pune-i pe toti intr-o oala mare, acoper-o si agit-o foarte tare. Vor iesi gata curatati.
Daca ai de curatat mai putin, poti curata cate un catei cu ajutorul unui cutit de bucatarie. Apasa-l cu lama acestuia, cu grija mare sa nu te tai, si inlatura apoi coaja.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1701 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022683 (s)