News Flash:

Secretul retetei de Coca Cola, dezvaluit! Iata cum iti poti face acasa un pahar de suc

18 Aprilie 2013
7513 Vizualizari | 2 Comentarii
Daca pana nu demult reteta Coca Cola a fost pastrata secret, wired.co.uk a dezvaluit recent ingredientele faimoasei bauturi carbogazoase si, in plus, au prezentat modul in care aceasta poate fi preparata in propria bucatarie.  Totusi, acestia avertizeaza ca cele doua procedee descrise nu sunt tocmai simple si ca cei care se vor incumeta sa incerce sa „gateasca” ar trebui sa tina cont de cateva sfaturi. „S-ar putea sa para usor, insa sunt cateva lucruri la care trebuie sa fiti atenti – si nu faceti exces de zel, caci unele ingrediente pot sa irite pielea”, precizeaza sursa, indicand totodata purtarea manusilor si a unui sort.

In ceea ce priveste uleiurile alimentare necesare prepararii bauturii, acestea trebuie sa fie 100% esentiale si pure, in caz contrar riscul de imbolnavire fiind destul de mare. In plus, „nu mai trebuie precizat ca, cei care consuma apoi bautura isi asuma riscul!”.

Pentru prima reteta prezentata, cea a farmacistului american John Pemberton, ingredientele necesare sunt: apa – 1900 ml, alcool (etanol pur sau vodca de buna calitate)– 40 ml, suc de lamaie – 190 ml, extract de vanilie – 2,6 ml, ulei de lamaie – 0,125 ml, ulei de nucsoara – 0,05 ml, ulei de coriandru – 0,002 ml, ulei de Neroli – 0,05 ml, ulei de scortisoara - 0.05 ml, cofeina - 0,6 g, acid fosforic sau citric – 14 g, zahar (granulat) - 2,400 g, zahar (caramelizat) – 400 g.

Primul pas este amestecarea treptata a uleiurilor cu alcoolul, intr-un vas de sticla. Substanta obtinuta trebuie apoi mixata cu ajutorul unui blender, pana cand bulele de ulei devin cat mai putin vizibile.

Intr-o tigaie, se amesteca apa si zaharul solid, la foc mediu, pana la caramelizare. Se adauga apoi vanilia, cofeina, sucul de lamaie si acidul. Toate acestea se toarna peste primul amestec (uleiurile si alcoolul). Compozitia se toarna intr-o sticla si se lasa sa se raceasca. Mai tarziu, aceasta se combina cu apa minerala si astfel rezulta bautura carbogazoasa.

Cealalta reteta, “Open Cola”, are in mare aceleasi ingredinte si mod de preparare. Cu toate acestea exista si mici diferente, astfel ci in loc de caramel se utilizeaza coloranti artificiali, iar liantul pentru uleiurile esentiale este guma arabica si nu alcoolul.

Asadar, ingredientele sunt: apa - 2000ml, colorant caramel - 1 lingurita, ulei de portocale - 0.35ml, ulei de lamaie - 0,1 ml, ulei de nucsoara - 0,1 ml, ulei de Cassia – 0,15ml, ulei de coriandru – 0,125ml, ulei de Neroli – 0,025ml, lavanda – 0,025ml, guma arabica - 1:10 lingurita, zahar (granulat) - 2.000 g, acid citric sau acid fosforic – 17.5g, cafeina – 0,15g.

In prima faza, uleiurile si guma arabica se amesteca intr-un recipient de sticla, adaugand si cateva picaturi de apa. Peste ele se toarna acidul. Zaharul se amesteca in apa, la foc mediu, alaturi de cofeina, apoi se pune peste prima substanta obtinuta.

Ultima etapa este adaugarea colorantului caramel. Ca si in cazul primei retete, totul se lasa la racit, apoi se adauga de cinci ori mai multa apa minerala inainte de a se consuma. In cazul ambelor retete, cantitatea de Coca Cola obtinuta in final este de 2 litri.

sursa: gandul
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

john pemberton open cola guma arabica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Vrajeala  | #220
Reteta e gresita. Si coca cola si pepsi contin acid fosforic, care nu e mentionat aici.
Vrajeala  | #221
Scuze. Am recitit si am vazut ca e mentionat si acidul fosforic.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1854 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027585 (s)