News Flash:

Secretele cheeseburgerului. Ce crezi tu ca mananci si ce mananci, de fapt

23 Octombrie 2012
1821 Vizualizari | 0 Comentarii
Nu-i asa ca miroase bine mancarea de la restaurant, pizzerie sau fast-food? Ai identificat cateva arome si ingrediente, deci e ok din partea ta, pentru ca stii ce mananci. Gresit. Pe langa pieptul de pui, rosii si salata verde mai gasesti niste aditivi, a caror cantitate socheaza pe oricine. Spre exemplu, tu stii ca un Big Mac contine: carnacior, salata verde, branza, ceapa, muraturi, chifla cu seminte de susan si 2 pateuri mici de vita. De fapt, un Big Mac poata sa aiba pana la 67 de ingrediente. Multe au fost procesate, schimbandu-li-se starea naturala. Procesarea presupune adaugarea de aditivi pentru pastrarea produsului proaspat cat mai mult timp. Asadar, un meniu poate sa contina sute de ingrediente.

Iata cele mai des folosite 10 ingrediente din preparatele fast-food:

1. Acid citric. Creste aciditatea, facand mult mai dificila reproducerea bateriei. Acesta este si motivul pentru care se folosea in Antichitate, cand era vorba de conservarea unor produse. El este folosit si pentru impiedicarea ionilor din metal sa patrunda in mancare in timpul procesarii.

2. Sirop de porumb. Este unul dintre cei mai cunoscuti indulcitori. Se spune ca "isi aduce aportul" la problema obezitatii, intrucat multe produse preparate cu sirop de porumb au continut ridicat de calorii, dar mic de nutrienti.

3. Colorant de caramel. Evidentiaza culoarea produsului, ba chiar si coloreaza acolo unde e necesar. Se obtine prin infierbantarea carbohidratilor din alimente, cum ar fi chiar si ceapa calita. Important de stiut: nu afecteaza gustul preparatului final.

4. Sare. Din Antichitate se folosea pentru conservarea anumitor produse. In fast-food are rolul de a face mancarea sa fie si mai delicioasa. Se pare, insa, ca intre sare si hipertensiune exista o legatura. Iar daca guvernul american a recomandat consumul zilnic a maximum 6 g de sare pentru un adult, e bine de stiut ca un cheeseburger McDonalds`contine 1,15 grame.

5. Glutamat de monosodiu. Nu are gust propriu, dar are capacitatea de a evidentia gustul altor ingrediente

6. Niacina. Este o vitamina din complexul B. Desi ajuta la procesarea grasimilor din corp, poate cauza probleme digestive.

7. Ulei de soia. Contine mai multi acizi grasi nesaturati, dar din cauza hidrogenarii, ei se pierd destul de repede. Mai mult, contine si grasimi trans, iar acestea afecteaza sistemul cardiovascular. Cat despre procesatorii de alimente, acestia folosesc uleiul de soia ca punct de plecare pentru alti aditivi.

8. Monogliceride si digliceride, cunoscute si drept emulsificatori. Oul este un emulsificator obisnuit, dar majoritatea producatorilor de alimente folosesc gliceride obtinute din ulei de palmier, soia si floarea-soarelui. Uleiurile vegetale si uleiurile animale contin cele mai multe trigliceride, dar enzimele pot fi folosite pentru transformarea triglicerilor in mono si digliceride. Ele au rolul de a inchega mancarea. Le gasesti in: inghetata, margarina, produse de patiserie etc.

9. Guma Xantham, agent de ingrosare. Se foloseste mai ales in dressingurile pentru salate si la mancarurile cu textura fina.

10. Carne de pui. Desi se recomanda carnea de vita, intrucat este carne rosie, se prefera cea de pui.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


big mac acid citric sare niacina guma xantham
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1948 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027197 (s)