News Flash:

Secrete esentiale pentru un gratar perfect! Ce nu stie multa lume atunci cand pregateste carnea si focul pentru gratar!

25 Iulie 2017
2954 Vizualizari | 0 Comentarii
Un gratar se poate face in mai multe feluri, acasa sau la iarba verde. Acasa, puteti utiliza gratarul de aragaz , care consta intr-o plita groasa, striata sau plata, ce se monteaza deasupra flacarii aragazului, plita si tigaia grill sau gratarul de cuptor.

Dar daca vreti sa profitati de toate beneficiile pe care vi le ofera sezonul cald si v-ati propus sa mergeti la picnic, in weekend, atunci, probabil ca veti dori sa va rasfatati impreuna cu cei dragi pregatind friptura la gratar autentic, asa cum se obisnuieste la o astfel de iesire. Dar ce faceti in cazul in care n-ati mai facut acest lucru niciodata si totusi nu vreti sa renuntati la o asemenea provocare? Pai, solutia ar fi sa va ghidati dupa urmatoarele sfaturi

Carnea si legumele pregatite la gratar sunt foarte gustoase si sanatoase, atata timp cat sunt respectate anumite reguli. In general, barbatilor le place sa se joace cu focul, dar noi credem ca si o femeie ar putea sa pregateasca un gratar, acest lucru nefiind foarte complicat.

Citeste si VIDEO - Cine se mai gandeste la calorii, daca sunt atat de buni - Cartofi umpluti


Pregatirea carnii si a legumelor:

Mai intai, este bine sa ungeti bucatile de carne sau peste cu ulei, sare si piper din belsug, dupa care puneti carnea de porc, apoi carnea de pui, iar la sfarsit, legumele si pestele. Cel mai bine, insa, este sa pregatiti totul de acasa, adica sa portionati carnea si legumele si sa le condimentati, invelindu-le apoi intr-o folie de aluminiu.
La inceput, tineti carnea pe partea mai fierbinte a gratarului, aproximativ 5 minute pe fiecare parte, iar apoi, este bine sa o transferati pe partea mai putin fierbinte, pana sunt gata.

Pentru a fi siguri ca friptura este bine facuta, puteti cresta carnea si vedeti daca s-a patruns. Totusi, nu este bine sa faceti acest lucru prea des, pentru ca nu va mai fi la fel de suculenta.
Cand friptura este gata, o scoateti de pe gratar si o lasati sa stea deoparte cam 5 minute. Astfel, sucul fripturii va fi pastrat inauntru si gustul va fi excelent.
Micii nu se tin prea mult pe gratar, pentru a nu se usca. O regula nescrisa in prepararea micilor spune ca acestia trebuie intorsi, la intervale relativ scurte de timp, de trei ori, cate o data pentru fiecare latura.

Carnatii trebuie sa-i asezati pe marginea gratarului, astfel incat, sa nu se arda. Carnatii mai grosi se pot fierbe aproximativ 5 minute, inainte de a se pune pe gratar. Este indicat sa intepati carnatii, inainte de a-i pune pe gratar, deoarece, daca ii intepati in timp ce sunt pe gratar, din cauza sucului scurs, gratarul poate lua foc.

Legumele se pun pe gratarul nu foarte incins si se lasa cateva minute, intorcandu-se pe o parte si pe alta, astfel incat, sa se friga uniform. Aveti grija sa nu lasati legumele nesupravegheate pe gratar. Ele se coc extrem de repede si se pot arde in cateva secunde.

Citeste si Asta e cea mai veche reteta de mici pe care poporul roman o are - Mititei de casa

Mirodenii ce fragezesc gratarul

Un gratar bun se pregateste din timp. Indiferent ce preparate aruncati pe carbunii incinsi, secretul consta in macerarea pentru cateva ore a carnii in vin, condimente sau sucuri din fructe. Daca nu aveti in plan sa mergeti la gratar, si va razganditi pe ultima suta d emetri nu este nicio problema, carnea la gratar este buna oricum si oricand!

Unii ar spune ca e stiinta pura, altii pun pregatirea gratarului pe seama talentului culinar. Oricare ar fi „reteta” succesului, pentru un gratar bun trebuie sa tineti cont de cateva reguli esentiale: carnea devine mult mai gustoasa daca o marinati, carbunii trebuie sa fie cand incinsi, cand mai molcomi, in functie de carnea pe care o puneti pe gratar.O ceafa de porc suculenta obtineti doar daca evitati sa intepati carnea in timpul prepararii, iar gustul puternic al carnii de miel se diminueaza daca o marinam in suc de lamaie. Si despre vasul in care lasam carnea la macerat specialistii au sfaturi: folositi boluri din plastic sau ceramica, dar niciodata de metal. Si pungile care se inchid ermetic sunt foarte bune. Le gasiti in supermarketuri. Cateva retete de marinate pot face insa dintr-un gratar anost unul bun de sa te lingi pe degete.

Citeste si Cea mai buna reteta traditionala de mititei! Salveaza reteta, ca sa o ai cand mai mergi la gratar

Miel (pastrama, coaste) – folositi mult suc de lamaie
Carnea de miel are un gust aparte, de aceea pregatirea necesita foarte mare atentie. Pentru cei carora nu le place, o buna condimentare poate „taia” din gustul specific mielului. Pentru prepararea la gratar, cea mai buna reteta este una greceasca. Ingrediente: sucul a trei lamai, un sfert de pahar de ulei de masline, doi catei de usturoi, cimbru, oregano, trei foi de dafin, sare si piper dupa gust. Amestecati toate ingredientele intr-un vas mai mare, in care carnea sa poata fi patrunsa de marinata. Bucatile mai mici trebuie sa stea la macerat patru-cinci ore, iar cele mai mari – opt, ba chiar le puteti lasa peste noapte.

Pui (aripioare, piept, pulpe) – marinata cu vin rosu
Maestrii bucatari spun intotdeauna ca cea mai buna marinata pentru carnea de pui are, pe langa condimente, vin rosu. Reteta este, pe cat de simpla, pe atat de gustoasa, iar carnea de pui va capata un gust delicios. Ingrediente: doua pahare de vin rosu, jumatate de pahar de ulei de masline, un sfert de pahar de sos de soia, un praz taiat rondele, doi catei de usturoi, doua lingurite de zahar brun. Indiferent daca vreti sa pregatiti pe gratar aripioare, piept sau pulpe de pui, aceasta reteta de marinata este excelenta. Lasati carnea sa se macereze cel putin patru ore, in frigider, dar scoateti-o cu cel putin o ora inainte s-o puneti pe gratar. Cat timp carnea este la rece, intoarceti bucatile de pe o parte pe alta, ca macerarea sa fie uniforma.

Porc (ceafa, pulpa, muschi) – vinul alb ii da un gust excelent
Ingrediente: 500 ml vin alb sec, o ceapa taiata felii, un morcov, un fir de praz taiat rondele, o telina mica, doi catei de usturoi, cuisoa, piper boabe, jumatate de lingurita de cimbru uscat, o frunza de dafin. Morcovul si telina se dau prin razatoare, iar cateii de usturoi se taie marunt. Toate ingredientele se amesteca bine, iar carnea va fi asezata in aceasta marinata, astfel incat feliile sa fie uniform patrunse de bait. Macerarea in acest caz se face dupa preferinte. Pentru condimentarea puternica se lasa la frigider de seara pana dimineata.

Citeste si Secretul legumelor la gratar - Cum sa le faci ca sa-ti iasa gustoase

Vita (muschi, pulpa) – crusta de nuci, alune ?i patrunjel
Ingrediente: trei nuci, un pumn de alune de padure, trei catei de usturoi, o ceapa, un ardei iute verde, doua linguri ulei de masline, o lingura de miere, o lingurita zeama lamaie, 100 ml vin rosu, sare, piper, busuioc, patrunjel verde.Nucile si alunele se macina si se pun in vas. Usturoiul se piseaza, ceapa se taie marunt si se pun in acelasi vas, peste care se toarna uleiul de masline. Ardeiul iute se taie maruntel si se adauga alaturi de toate celelalte ingrediente. Carnea se tine la frigider patru ore. Nucile si alunele vor forma o crusta crocanta si foarte gustoasa.

Foarte important! Nu ardeti carnea pana ajunge sa se faca scrum deoarece temperaturile crescute, flacara directa si fumul,  elemente specifice gratarului in aer liber, pot da nastere substantelor cancerigene.

De asemenea, o alta regula de aur a prepararii gratarului este sa tineti carnea in lazi frigorifice pana sa o puneti pe gratar, deoarece expunand-o la soare sau tinuta la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sanatate in cel mai scurt timp si, in loc de o vacanta reusita, vei avea parte de greata, voma, diaree si crampe abdominale severe.

preluat de pe in bucatarie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1598 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013705 (s)