News Flash:

Scad riscul de infarct, trateaza varicele si lupta impotriva bolilor reumatice! Beneficiile uimitoare ale acestor fructe

7 Noiembrie 2018
686 Vizualizari | 0 Comentarii

Folosit de mii de ani ca aliment gratie caruia organismul traverseaza cu bine perioadele reci, acest fruct a fost recomandat cu succes de Hipocrate in retetele sale stravechi, dar a aparut si pe lista celor peste 600 de plante si fructe cu puteri vindecatoare a grecului Dioscoride.

Preparatele din seminte de castan salbatic constituie remedii eficiente de prevenire si de combatere a multor afectiuni ca varicele, flebitele, trombozele, ulcerele varicoase la picioare, crampele dureroase, insuficienta venoasa si limfatica, dar si hemoroizii. De asemenea, cresc tonusul capilarelor fragile si contribuie la vindecarea hematoamelor, a vanatailor si a luxatiilor. Castana este bogata si in vitaminele B1 si B2 si contine vitamina C in aceeasi cantitate ca si citricele, adica 50 mg la 100 g de miez, dar si mult amidon, suportat bine mai ales de cei suferinzi de stomac.

Se folosesc in tratamentul varicelor

In tratamentul trombozei si al varicelor se foloseste tinctura preparata din 250 g de castane cu coaja intr-un litru de alcool de 40%, care se lasa la macerat timp de 14 zile. Se strecoara apoi intr-o sticla inchisa la culoare. Intern se consuma 10-15 picaturi pe zi. Extern se aplica in afectiuni hemoroidale, varice si flebite si sub forma de frectii contra artrozelor la nivelul incheieturilor de la maini si de la picioare. Excelent pentru tratarea varicelor si a hemoroizilor este si unguentul. Se va alege o cana cu frunze verzi de castan ce se va macera in 100 ml de alcool timp de 24 de ore. Se vor adauga apoi 200 g de unt topit si margarina si se va incalzi timp de doua ore pe baie de apa. Dupa racire se va reincalzi si se va pune in cutii de plastic sau sticla. Se va unge cu aceasta compozitie locul bolnav.

Indicate in probleme cardiovasculare

Fructele mai sunt recomandate in cazul problemelor cardiovasculare sau renale, al afectiunilor venoase sau arteriale, a varicelor si hemoroizilor, dar si al depresiilor. Potasiul pe care-l contin ajuta inima, venele si arterele, iar fierul contribuie la refacerea sangelui. Astfel, o farfurie cu piure de castane dulci, indulcit cu miere, inainte de micul dejun si de cina, timp de cateva saptamani, este un remediu bun pentru tratarea hemoroizilor si a varicelor. Extractul din muguri de castan comestibil este drenor venos si limfatic, in principal la nivelul membrelor inferioare, fiind folosit pentru tulburari trofice cutanate, edeme, probleme circulatorii venoase, de menopauza, celulita, colita si rectocolita ulceroasa. Se iau cate 25-50 de picaturi, in putina apa, de trei ori pe zi.
In cazul degeraturilor sau durerilor reumatice ce se agraveaza la frig, este indicat un decoct realizat din trei-patru castane comestibile maruntite la o cana cu apa. Se fierb cinci minute, se acopera timp de 15-20 de minute si se aplica timp de 15 minute pe locurile afectate sau se fac bai locale.

Specia salbatica lupta impotriva afectiunilor reumatice

Originar din nordul Asiei, India si Caucaz, castanul salbatic (porcesc) s-a extins in toata Europa. La noi se gaseste la marginea padurilor, dar este cultivat si in parcuri si gradini, ca arbore ornamental. In medicina populara, fructele fierte in apa pentru baie se foloseau pentru reumatism. Iar floarea arborelui se adauga in petrol pentru a se face frectii.

Samburii alina hernia de disc si sciatica

Rezultate bune au fost obtinute de samburii de castan salbatic in tratamentele pentru hernie de disc, spondiloza, sciatica si sechele dupa fracturi. Acestia sunt indicati si pentru plagi infectate si sindroame febrile.
Ca si castanele dulci, si cele salbatice sunt eficiente in tulburarile circulatorii periferice (varice, ulcere varicoase), cresc rezistenta peretilor vasculari si scad permeabilitatea vasculara. Se pot folosi si in tratarea bolii Parkinson, a accidentelor cerebrale si a afectiunilor prostatei.
Pentru fragilitatea capilara se recomanda extractul din muguri de castan salbatic, ce este vasoprotector si decongestionant, fiind bun si pentru hemoroizi sangeranzi, degeraturi si insuficienta respiratorie. Se iau cate 2-5 ml in putina apa, de trei ori pe zi.
Pentru toate aceste afectiuni se poate folosi si infuzia, preparata din doua lingurite cu frunze si fructe uscate la o cana cu apa clocotita. Se lasa 15 minute si se bea de trei ori pe zi. Se poate intrebuinta si sub forma de bai si cataplasme. Tot pentru uz extern, este eficient si unguentul, obtinut astfel: se fierb castanele dupa ce au fost curatate de coaja, se paseaza pana se obtine o pasta si apoi se adauga orice grasime in proportie egala cu amestecul obtinut.

Au un consum caloric ridicat datorita carbohidratilor pe care ii contin, iar studiile arata ca persoanele care mananca patru-cinci castane pe zi aduc numeroase beneficii sanatatii: un nivel de colesterol „rau” mai mic, combaterea anemiei, tratarea neplacerilor digestive si revigorarea sistemului nervos.

Risc de infarct miocardic, mai mic cu 20%
Castanele comestibile sunt bogate in saruri minerale: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, dar si in vitamine din complexul B, in vitamina E si o cantitate modesta de vitamina C. Fiind lipsite de colesterol si sodiu, castanele sunt o alegere buna pentru cardiaci, care trebuie sa le consume coapte in cuptor, fara sare. Studiile arata ca un consum de trei castane coapte pe zi reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. In plus, aceste oleaginoase sunt bogate in fibre si, datorita complexului de vitamine B si magneziului din compozitie, ele actioneaza ca un medicament cu efect asemanator antidepresivelor, combate oboseala, stresul si anxietatea.

Intaresc sistemul imunitar
Vitaminele si mineralele pe care le contin intaresc sistemul imunitar. In acest sens, pot fi consumate atat coapte, cat si sub forma de piure. Pentru acesta e nevoie de 500 de grame de castane, 300 de mililitri de lapte degresat, o lingura cu vanilie si trei linguri cu ulei de masline. Se fierb castanele, iar miezul lor se trece prin masina de macinat, iar pasta obtinuta se adauga la celelalte ingrediente si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Separat, se poate prepara un sirop din 40 de grame de zahar, 75 de mililitri de apa si doua lingurite cu rom. Se fierb ingredientele la foc mic pana se ingroasa siropul, iar dupa ce se raceste se adauga in pasta de castane si, dupa plac, se pune sau nu scortisoara. Cura trebuie urmata patru saptamani, timp in care se consuma zilnic cate sase linguri cu piure, pentru fortificarea sistemului imunitar. In plus, castanele comestibile combat oboseala musculara, de aceea sunt recomandate persoanelor care fac mult

Vinul, eficient in diaree
Cu efecte similare cu cele ale scoartei copacului de chinina, vinul de castan este o bautura tonica folosita in dizenterie, diaree si malarie. Vinul se prepara din 50 g de scoarta macinata la un litru de vin alb, care se macereaza timp de sapte zile. Se va consuma un paharel inainte de mese.
Unguentul preparat din castane macinate, alcool 40%, lanolina, in amestec cu unt de cacao este un foarte bun supozitor, cu efecte calmante.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

beneficii castane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1550 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013320 (s)