News Flash:

Retete cu mamaliga, lasate mostenire de strabunica. Traditie si gust

20 Iulie 2018
1477 Vizualizari | 0 Comentarii

Odinioara, oamenii se hraneau in general cam cu ce aveau in jurul gospodariei, avand astfel la dispozitie o gama de ingrediente destul de limitata. Un astfel de ingredient de baza era faina de malai, care era transformata in mamaliga, ce putea fi folosita in mai multe feluri. Din volumul “Atelierul lui Toma” am aflat cateva retete ale unor astfel de feluri de mancare, unele dintre ele fiind facute de ciobani, la stana, dar nu numai de ei.

Mamaliga (1)
Toate aceste retete unede ingredientul principal eta malaiul sunt de o simplitate care te pune pe ganduri, avand doua-cel mult trei ingrediente. Rezultatul este insa cu mult peste asteptari. Acestea pot fi considerate resete traditionale, care cu foarte mici imbunatatiri isi pot face loc pe orice masa.

Topsa. Se face din apa, malai, branza de oaie si untura de porc.
Apa se pune la fiert cu sare. Cand da in clocot se adauga faina de malai si se lasa la fiert la foc potrivit, timp de 20 de minute. Trebuie sa fie o mamaliga relativ moale, care se rastoarna pe un und de lemn si se lasa sa se raceasca. Cand este bine intarita se taie in bucati. Untr-o cratita se pune untura de porc. Se pun bucatile de mamaliga la oarecare distanta intre ele, iar intre bucati se presara branza de oaie. Se pune un al doilea strat de bucati de mamaliga, intercalat pe branza, apoi golurile se umplu cu un strat de branza. Se pune la cuptor pret de 15 minute sa se intrepatrunda toate. Se mananca cu ceapa si slaninuta prajita.

Mamaliga (2) Miezura. Se face din ceapa, mamaliga veche de o zi, apa si untura de porc.
Se pune grasimea de porc intr-o cratita la incins, dupa care se adauga ceapa taiata marunt si se caleste. Se pune sare. Se ia o bucata de mamaliga veche si se sfarma cu mana, dupa care se adauga peste ceapa calita. Se amesteca se tine pe foc inca putin si se mananca calda. Pot spune ca am mancat asa ceva in apuseni si este fantasic de buna.

Mamaligani. Ingrediente apa, faina de malai, branza telemea, slanina, untura de porc si sare.
Intr-o cratita se pun apa cu sarea la fiert. Cand apa da in clocot, se adauga malaiul in ploaie, amestecand continuu pana se ingroasa. Cand mamaliga este gata o lasam sa se odihneasca. Slanina se taie marunt si se prajeste. Se ia o alta cratita, care se unge in interior cu unsoare de porc si se pune un strat de mamaliga, un strat de branza sfaramata, iar un strat de mamaliga, iar un strat de branza sfaramata, astfel incat ultimul strat sa fie de mamaliga, iar deasupra se pune slanina prajita. Se da la cuptorul incins cinci minute.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020439 (s)