News Flash:

Reteta traditionala din Austria: friptura de gasca pentru masa de Craciun

8 Decembrie 2014
4055 Vizualizari | 0 Comentarii
Craciunul in Austria nu inseamna numai partii imense acoperite de zapada, vin fiert si turta dulce. Pe mesele de sarbatoare isi fac loc intotdeauna pe langa alte bunatati si fripturi suculente, din pasare sau peste.

De Anul Nou, austriecii obisnuiesc sa manance crap fript, in semn de noroc pentru anul ce abia incepe. Iar de Craciun, pe mesele lor se gasesc intotdeauna fripturi de gasca, in semn de recunostinta pentru anul ce se termina, si in semn de protectie pentru familie si cei dragi. Sunt adevarate ospete in care pasarea coapta intreaga la cuptor este piesa centrala a mesei de sarbatoare, servita de obicei cu varza rosie calita si galuste de cartofi, iar la final totul se indulceste cu  bomboane cu martipan si tort cu ciocolata (Sachertorte). Iti propunem sa incerci si tu reteta lor traditionala de gasca la cuptor.

Reteta de gasca la cuptor:


Pentru friptura:

1 gasca mare ( 5-6kg) curatata de pielea si grasimea in exces
2 cepe galbene curatate
1 lingura cimbru uscat
1 lingura maghiran uscat
sare
piper
2 mere
250 ml vin alb
6 cuisoare intregi
1 lingura ulei
700 ml supa concentrata de pui

Pentru galustele de cartofi:
280 g faina
4 cartofi
sare
30 g unt
2 oua, batute usor
1 lingura patrunjel tocat marunt

Pentru salata de varza:
500 ml vin rosu
1 ceapa galbena mica, feliata subtire
½ mar taiat julien
1 varza rosie mica, taiata fasii subtiri
25 g merisoare
180 ml suc proaspat de portocale
1 lingurita zahar
sare s
piper
¼ lingurita scortisoara

Mod de preparare:

Pentru gasca la cuptor:
Incinge cuptorul la 220-230C. Curata pasarea si inteapa-i pielea din loc in loc cu un cutit ascutit. Freaca carnea si pe interior si pe exterior cu maghiranul amestecat cu cimbrul, sare si piper. Leaga picioarele cu o sfoara. Incinge uleiul intr-o tava larga pe foc mediu, pe aragz. Prajeste gasca pe toate partile, timp de 15 minute, pana cand se rumeneste.

Scoate pasarea din tava, scurge grasimea si pune inapoi tava pe aragaz, pe foc mediu spre mare.
Toarna vinul si 250ml apa si gateste racaind grasimea arsa de pe baza tavii. Lasa pe foc 2 minute, pune inapoi gasca umpluta cu ingredientele ramase (cu pieptul in sus) si pune totul la cuptor timp de 35-45 minute, pana cand piela incepe sa devina crocanta.

Redu temperatura la 180C si continua sa coci friptura 35-50 minute, indeparatand din cand in cand grasimea din tava, si pastrand o parte din ea pentru mai tarziu.

Pentru galustele de cartofi:
Fierbe cartofii in apa cu sare, timp de 25-30 min pana cand se inmoaie. Scurge-i si lasa-i deoparte pana cand se racesc sufiecient cat sa poti sa ii cureti.
Curata-i si paseaza-i. Amesteca-i cu 250g faina, ouale, untul, si 1 lingura de sare si amesteca pana cand formezi un aluat. Mai adauga faina daca aluatul e prea lipicios.

Imparte totul in 12 parti egale si cu mainile date cu faina formeaza din fiecare parte cate o bila. Fierbe galustele intr-o apa sare (clocotind), timp de 20-25 de minute pana cand galustele se ridica la suprafata. Scoate galustele pe un platou si acopera-le cu o folie de plastic. Pastreaza-le calde pana la servire.

Pentru varza:
Incinge 2 linguri din grasimea indepartata din tava. Caleste ceapa, timp de 4-5 minute, pana cand se inmoaie. Adauga varza si merele si gateste 3-4 minute.

Adauga vinul, sucul de portocale, merisoarele, zaharul, scortisoara, un praf de sare si piper. Lasa sa dea in clocot, apoi da focul mic si lasa sa fiarba acoperit 35-45 minute, pana cand varza se inmoaie.

Cand friptura este gata scoate  din gasca merele, ceapa si cuisoarele. Aseaza-o pe un platou, lasand-o sa se raceasca 15-20 minute.
Serveste-o cu varza calita si galustele de cartofi  decorate cu patrunjel tocat.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete traditionale friptura gasca retete friptura retete craciun
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1104 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013477 (s)