News Flash:

Reteta traditionala de paine umpluta din Venezuela

26 Decembrie 2014
2968 Vizualizari | 0 Comentarii
Painea umpluta cu sunca este unul din preparatele pe care il poti gasi de Craciun in orice casa din Venezuela. Inventat in Caracas, acum mai bine de un secol,  pan de jamón a primit imbunatatiri si numeroase varinate de umpluturi de-a lungul timpului.

De Craciun, venezuelenii sarbatoresc exotic cu friptura de porc servita pe frunze de banana, dulce de lechosa (papaya gatita in sirop de zahar) sau ensalada de gallina (salata cu cartofi si pui). Dar cel mai iubit preparat este pan de jamón, painea umpluta cu sunca, bacon prajit, stafide si masline verzi sau ardei gras. In variantele mai savuroase se poate folosi si carne de curcan sau de pui pentru umplutura, in loc de sunca simpla.

Reteta a fost creata de Gustavo Ramella, proprietarul unei patiserii din Caracas, in decembrie 1905, iar la origini umplutura continea doar sunca. In scurt timp, pentru ca avut succes, mai multe patiserii si brutarii au inceput sa faca astfel de paine si au aparut noi ingrediente la interior: migdale, masline, nuci, capere.

In Venezuela, aceasta paine usor dulce, umpluta cu sunca, e servita langa salate sau supe, pe mesele de sarbatoare.

Ingrediente (pentru 2 paini):

430 g faina
220 g sunca afumata feliata foarte subtire
120 ml apa calduta
120 ml lapte
1 lingura drojdie uscata
115 g unt moale + 2 linguri unt topit
1 ou
1 lingurita sare
3 linguri zahar
75 g stafide
1 galbenus batut cu 1 lingurita zahar
90 g masline feliate

Mod de preparare:


Pune apa in bolul pentru mixer. Presara drojdia deasupra ei si lasa-o sa stea 5 minute. Adauga 120g faina si oul si mixeaza bine cu carligul pentru aluat (Daca nu folosesti mixerul, incepe aceasta etapa cu o lingura sau fruculita, ca sa incorporezi faina).

Adauga untul moale, 1 lingurita sare si inca 120g faina si continua sa mixezi. (Amesteca in continuare cu mana daca nu folosesti mixerul). Adauga laptele si 3 linguri zahar si continua sa amesteci. Adauga faina pana cand  aluatul ce se formeaza nu mai este lipicios. Cand e bine framantat aluatul trebuie sa fie moale, lucios si neted.

Pune aluatul intr-un bol uns, acopera cu folie alimentara si pune intr-un loc caldut. Lasa-l sa dospesca 1 h -1h30min, pana cand isi dubleaza volumul. Imparte aluatul in doua. Pe o suprafata unsa intinde cu sucitorul o parte din aluat intr-un dreptunghi (25x35cm). Unge cu 1 lingura de unt topit si aseaza jumatate din feliile de sunca, pana la 2cm de margini. Presara jumatate din stafide si maslinele feliate.

Ruleaza ca pe o rulada, pe lungime, si lipeste marginea ungand cu putina apa. Aseaza pe o tava imbracata cu hartie de copt, cu marginea in jos, avand grija sa intorci capetele ruladei inauntru. Unge cele doua paini cu oul batut. Acopera cu o folie de plastic si lasa la dospit, in loc caldut, inca o ora.
Coace painile in cuptorul incins la 180C, timp de 30-40 minute, pana cand se rumenesc. Lasa-le sa se raceasca putin inainte sa le feliezi.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

paine umplute retete internationale pan jamon retete craciun
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1620 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014314 (s)