News Flash:

Reteta traditionala. Cum sa preparati cozonac de casa sanatos si usor de digerat

28 Decembrie 2016
6998 Vizualizari | 0 Comentarii
Traditionalul cozonac nu ar trebui consumat in cantitati foarte mari pentru ca e foarte greu digerabil. Doua felii in decursul celor trei zile de sarbatoare sunt suficiente, spun nutritionistii, care explica ce variante sa alegeti pentru ca organismul sa poata face fata festinului.

Se spune ca un cozonac e cu atat mai gustos cu cat sunt folosite mai multe oua. Specialistii in nutritie sustin insa ca cel mai sanatos cozonac e cel simplu, cu putine oua si glazura. Incercati sa inlocuiti si ingredientele care contin chimicale cu unele naturale.
“Ouale recomandate sunt cele ecologice “0” sau industriale “1”. Sarea recomandata e cea marina nerafinata sau de mina, bruta. Coaja de lamaie trebuie sa provina de la fructe netratate cu agenti de conservare, de suprafata. In loc de esenta de rom (care e artificiala) utilizati rom de buna calitate. Zaharul e bine sa fie inlocuit cu sucanat (siropul deshidratat din trestie de zahar). Puteti sa adaugati zahar vanilat in locul celui vanilinat, care se obtine prin adaugarea vanilinei artificiale la zaharul obisnuit”, recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.

O alternativa mai sanatoasa de cozonac e cel sub forma de toast. “Cozonacul poate fi folosit si ca paine prajita, sub forma de toast. Este bun la gust si fiind prajit se digera mai usor”, este de parere prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Prof. dr. Mencinicopschi va detaliaza o reteta traditionala.

Ingrediente:

Pentru aluat:
500 ml lapte
1 kg faina
2 pliculete drojdie uscata
250 g zahar
200 g unt topit
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
coaja rasa de la o lamaie
esenta de rom
4 pliculete de zahar vanilat
galbenus crud
30 ml lapte pentru ungerea, cozonacilor

Pentru umplutura:
5 linguri cu varf zahar tos
250 g nuca macinata
4 linguri lapte
1 lingura cu varf de cacao
stafide

Mod de preparare:

Se pune intr-un castron nuca macinata, se adauga cacao, zahar, rom, lapte si se amesteca pana la omogenizare. Se pun stafidele la inmuiat in apa, se lasa 30-45 minute si se scurg.

In paralel, intr-un castron se toarna laptele caldut, se adauga zaharul, zaharul vanilat si se amesteca pana la dizolvarea zaharului. Se pregateste maiaua intr-un alt castron in care se pune o mana de faina, pliculetele de drojdie si cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vanilia. Se amesteca pana se formeaza o pasta, se pudreaza cu faina si se lasa la dospit intr-un loc caldut 15-20 minute.

Se amesteca galbenusurile cu un praf de sare, se presara coaja rasa de la o lamaie si se amesteca din nou pana la omogenizare. Intr-un castron mare se cerne de doua ori faina, se adauga maiaua, care intre timp a crescut, galbenusurile frecate cu sare, coaja rasa de lamaie si laptele in care a fost dizolvat zaharul. Se amesteca ingredientele pana se obtine un aluat, apoi se adauga unt (nu se pune direct in aluat, ci se ia in palma putin cate putin si se framanta pana se incorporeaza). Se framanta aluatul timp de 30 de minute. Peste aluat se presara un praf de faina si se pune pe un servet curat. Se lasa la crescut o ora si jumatate, la cald.

Pe suprafata de lucru se intinde o pelicula subtire de ulei si se rastoarna aluatul. Acesta se imparte in doua parti egale, pentru doi cozonaci. Se ia prima parte, se intinde o foaie, se presara umplutura de nuca, stafidele si se ruleaza. Se ia si cea de-a doua parte si se procedeaza identic.

Se impletesc cele doua rulouri si se pun intr-o tava pentru cozonac tapetata cu hartie de copt, unsa cu ulei. Se lasa cozonacii la crescut 40 de minute. Apoi se ung cu un galbenus amestecat cu putin lapte si se coc in cuptorul preincalzit 40-45 de minute.

sursa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cozonac gheorghe mencinicopschi nicolae hancu mencinicopschi castron
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1650 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023400 (s)