News Flash:

Reteta pentru cel mai bun cozonac pufos cu nuca, facut in casa - Cum proceda bunica

6 Aprilie 2017
31043 Vizualizari | 0 Comentarii
Reteta de cozonac pufos cu nuca pe care v-am pregatit-o este mai mult decat o reteta. E un prim pas pentru a readuce la viata atmosfera sarbatorilor de altadata. E mireasma copilariei, din casa bunicilor. Nicio prajitura nu se compara cu un cozonac abia scos din cuptor.

Ingrediente:

1 kg de faina
50 de grame de drojdie proaspata
500 mililitri de lapte
100 de grame de unt
450 de grame de zahar
5 galbenusuri
o lingurita de sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri de zahar vanilat
300 de grame de zahar
5 linguri de cacao
300 de grame de nuci

Mod de preparare:

Incalzim laptele si dizolvam in el 1 praf de sare, 200 g zahar si 50 g drojdie, apoi lasam sa dospeasca.
Intr-un vas, punem 1 kg faina, adaugam maiaua dospita si cele 4 galbenusuri si framantam bine pana ce aluatul devine omogen.
Adaugam cele 5 linguri de unt sau margarina topita, coaja rasa de la o lamaie si continuam framantatul.
Lasam aluatul de cozonac la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul de cozonac si il impartim in sase parti egale.
Fiecare parte se intinde in forma de dreptunghi cu grosime de jumatate de centimetru.
Peste aluatul de cozonac intins se asterne umplutura dulce, se ruleaza si apoi se impletesc cate trei rulouri.

Citeste Exista si cozonac de post - FARA oua si lapte - Cum faci cozonac de post, pufos si delicios

Asezam impletiturile in forma de cozonac unsa si tapetata.
Puteti folosi hartie de copt, dar aveti grija sa o ungeti si pe aceasta.
Lasati cozonacii la loc caldut la dospit pentru 1 ora.
Cu 15 minute inainte sa expire timpul de dospit, aprindeti cuptorul.
Dupa ce corzile de cozonac au dospit, le ungem deasupra cu ou si le dam la cuptorul preincalzit
Dupa ce s-au copt, scoatem cozoancii din cuptor si ii lasam in tavi acoperiti cu un prosop pana se racesc si pot fi scosi din forme.
Cozonacii traditionali de casa sunt pe atat de buni pe cat este de reusita umplutura folosita. Cel mai adesea, gospodinele prefera sa impleteasca aluatul pufos cu umplutura de nuca.

Umplutura pentru cozonacul pufos cu nuca:
Nucile se piseaza bine, fie cu facaletul, fie cu masina de tocat
Adaugati pudra de cacao si amestecati.
Urmeaza zaharul, dar nu uitati sa omogenizati in continuare.
Completati cu laptele praf.
Acum adaugati lapte si diluati compozitia de nuci, amestecand pana se formeaza o compozitie omogena cremoasa, ca un gem.

Citeste si Retete de cozonac: Cum faci cel mai pufos si fraged cozonac de Pasti

Ca orice alta reteta, si cea de cozonaci are o serie de secrete cunoscute doar de cele mai pricepute gospodine.
Pentru ca vrem sa va ajutam sa va laudati cu cei mai aratosi si apetisanti cozonaci, va prezentam cateva sfaturi foarte importante.

10 ponturi pentru un cozonac pufos
1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare.
2. Este de preferat ca drojdia sa fie proaspata.
3. Umplutura din cacao ar trebui sa fie pe cat posibil uscata (zahar-cacao-nuca macinata).
4. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire.
5. De fapt, niciun ingredient nu trebuie sa fie foarte rece sau extrem de fierbinte, cand se face coca, fiindca atunci drojdia nu va mai creste (temperatura camerei este cea mai indicata).
6. Aluatul se infasoara cat mai strans, pentru a iesi frumos modelul cu cacao (sa se vada separat).
7. Gospodinele de la tara ung tavile cu unt,  apoi tapeteaza cu faina, insa puteti folosi la fel de bine hartia de copt.
8. Etapa coptului este deosebit de importanta. Daca focul e prea mic, cozonacii pot iesi inchisi la culoare (urme de arsura), daca e focul mare, exista riscul sa nu se coaca in interior.
9. Daca ai un cuptor care arde, atunci cand pui cozonacii la copt, pune si o oala cu apa in ea. Astfel, o sa iti iasa aspectuosi si fara negreala pe ei.
10. Nu uita de testul cu scobitoarea. Daca dupa ce intepi cozonacul si scoti scobitoarea, aceasta ramane curata, inseamna ca sunt facuti.

Citeste si Cum se fac traditionalii cozonaci de sarbatori?

Cozonacul traditional, fie ca e cu nuca, rahat sau stafide, poate deveni usor vedeta mesei de sarbatori, dar este un desert potrivit si pentru orice alta ocazie speciala.
Se poate servi cu lapte, compot sau vin fiert.

sursa: vocea transilvaniei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cozonac pufos retete cozonac cozonac nuca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1711 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021093 (s)