News Flash:

Reteta de tort cu crema catalana si iaurt

23 Aprilie 2014
2206 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru blat:
3 linguri zahar
miezul de la 1 pastaie de vanilie
1 lingurita coaja de lamaie rasa (eu am avut de portocale)
100 gr unt rece
1 ou
200 gr faina alba de grau

Pentru crema catalana:
1 fir rozmarin
1 l lapte integral
1 baton scortisoara
8 galbenusuri
coaja rasa de la 1 portocala
200 gr zahar
1 picatura ulei esential de lemongrass
40 gr amidon

Pentru crema de iaurt:
2-3 linguri zahar pudra vanilat (eu l-am preparat in casa)
2 pahare mari de iaurt
1 plic de gelatina

Pentru decor:
cateva fructe de physalis
crengute de rozmarin

Mod de preparare:

Cu mainile reci, se framanta rapid un aluat din ingredientele pentru blat. Se obtine un aluat fraged, care se infoliaza si se da la rece 1 ora. Intre timp, se prepara crema catalana: se pune laptele la fiert cu scortisoara, coaja de portocala si rozmarin. Se da in clocot, dupa care se stinge focul, se acopera cu un capac si se lasa la infuzat 30 minute, dupa care se strecoara.
Intr-un vas metalic incapator (eu am folosit oala de gatit sub presiune din otel inoxidabil, fara capac) se amesteca galbenusurile cu zahar si amidon (e mai usor cu ajutorul mixerului vertical). Se inglobeaza treptat laptele aromat si se da din nou in fiert, amestecand continuu. Crema se tine pe foc pana cand se ingroasa bine.

Se ia vasul de pe foc si se acopera cu un capac. Se lasa deoparte cca 30 minute, pana cand e gata blatul. Se scoate aluatul din frigider si se intinde cu sucitorul, pe planseta infainata. Se decupeaza un cerc ceva mai mare decat tava de tort cu inel detasabil (a mea are 28 cm diametru). Se tapeteaza tava cu acest aluat. Se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc; deasupra aluatului se aseaza o alta foaie de copt, peste care se aseaza boabe de fasole sau de orez (acest procedeu se numeste “coacere in orb” si este menit sa previna umflarea sau strangerea aluatului in timpul coacerii). Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace la foc iute cca 15 minute, pana se rumeneste usor.

Se scot boabele de fasole, iar aluatul se lasa 10 minute sa se racoreasca. Se toarna crema catalana, dupa care se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

Se prepara crema de iaurt: se mixeaza iaurtul cu zahar vanilat, dupa care se incorporeaza 1 plc de gelatina hidratat si topit la bain marie.
Se toarna usor crema de iaurt peste crema catalana. Se da tortul la rece pentru 3-4 ore, sa se aseze, sau 2 ore la congelator. Se scoate inelul detasabil, se decoreaza si se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Reteta de tort cu crema catalana si iaurt recomandata de Adnia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete tort crema catalana creme brulee
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1350 viz    0 com
1537 viz    0 com
1599 viz    0 com
9779 viz    0 com
5102 viz    0 com
4213 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1682 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028083 (s)