News Flash:

Reteta de Smorgastarta

3 Ianuarie 2013
2779 Vizualizari | 0 Comentarii
E perfect pentru petreceri, pentru brunch-uri, pentru diminetile de duminica, pentru o familie mare in care nu toti ai casei mananca in acelasi timp. Arata ca o prajitura, dar e la fel de consistent ca o gustare. Tortul pe care ti-l prezentam va deveni in scurt timp vedeta printre toti cunoscutii tai.
 
 Poarta un nume ciudat: Smorgastarta. Vine din suedeza, dar noi l-am gasit si in cartile de bucate de pe vremea parintilor. In anii ’70 facea furori la petreceri. E un tort aperitiv facut dupa aceeasi metoda ca un tort obisnuit, dar cu ingrediente pe care le-ai pune in mod normal in sandvisuri.
 
Sandvis-tort cu somon afumat si creveti
 
Pentru straturile de paine:

50 g drojdie proaspata
500 ml apa calduta
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
2 lingurite ulei de gatit
165 g faina integrala
380-450 g faina alba
 
Pentru crema cu peste:
400 g herring afumat
100 ml  maioneza
100 ml smantana
 
Pentru crema de branza:
300g  crema de branza
300 ml smantana
1 lingurita sare
½  lingurita piper alb
 
Pentru sosul de mustar:
1 ½ lingura zahar
1 ½  lingura mustar Dijon
1 ½ lingura mustar dulce
sare
100 ml ulei de gatit
 
Toppinguri:
400 g somon afumat
1 ou fiert tare
1 castravete mare
cateva ridichi
salata verde
patrunjel
unt
codite de creveti

Mod de preparare:
 
Pregateste o painica din ingredientele pentru straturile de blat, pe care sa o coci intr-o forma de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 20-23 cm.
 
Dizolva drojdia in apa calduta, adauga sare, zahar si ulei si amesteca bine. Toarna acest amestec peste cele doua tipuri de faina (amestecate in prealabil) si framanta. Pune aluatul format intr-un bol si lasa-l la dospit timp de 45 de minute.
 
Mai framanta-l o data si pune-l in tava unsa. Lasa-l la dospit alte 45 de minute. Coace painea in cuptorul preincalzit la 200C timp de 35 de minute. Cand e gata lasa-o sa se raceasca acoperita cu un prosop. Apoi taie din ea, pe orizontala, 3 blaturi ca la tort.  Te poti folosi si de o paine rotunda cumparata, dar nu va arata la fel de bine.
 
Cat se coace painea poti sa pregatesti cremele si sosul. Intr-un bol amesteca herringul (curatat de oase), maioneza si smantana. Intr-un alt bol amesteca ingredinetele pentru crema de branza.
 
La sosul de mustar ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, altfel se va taia. Amesteca-le pe toate cu un mixer.
 
Asamblare:
Aseaza primul blat de paine pe o farfurie. Umezeste-l putin cu apa minerala. Unge-l  cu crema cu peste si acopera toata suprafata cu felii de castravete. Pune al doilea blat de paine, umezeste-l cu putina apa minerala, unge-l cu unt si pune felii subtiri de somon afumat. Presara deasupra sosul de mustar si adauga cateva frunze de salata verde tocate.
 
Pune si al treilea blat deasupra, umezeste-l si intinde crema de branza pe toata suprafata lui sip e laterale. Decoreaza cu felii de somon afumat, felii de ou fiert, felii de ridichi, codite de creveti, frunze de salata si patrunjel. Lasa sandvis-tortul la frigider cateva ore inainte de servire.
 
sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

smorgastarta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1201 viz    0 com
1264 viz    0 com
3264 viz    0 com
1131 viz    0 com
3653 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1572 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020224 (s)