News Flash:

Reteta de sfintisori

8 Martie 2012
3134 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfintisori
Ingrediente:

85 g de lapte caldut
 20 g drojdie proaspata
 un ou
 360 g faina 0
 
 70 g zahar
 5-6 g sare
 4 oua
 200 g faina
 170 g unt

Mod de preparare:

Intr-un castron punem laptele caldut si drojdia bucatele, amestecam pina ce aceasta din urma se topeste apoi adaugam oul si amestecam. Cernem deasupra jumatate din faina (180 de g) si framintam bine timp de 4-5 minute. Restul de faina il rasturnam peste aluatul obtinut ca sa-l acoperim bine. Punem deasupra vasului un prosop si lasam la dospit timp de cca 30-40 de minute.

In cuva masinii de paine, punem primul aluat, adaugam zaharul, ouale usor zbatute, sarea si doar 180 g de faina, deci nu toata, celelalte 20 g le lasam deoparte si le adaugam doar daca e necesar si framantam aluatul timp de cca 20-25 de minute, pana vedem ca aluatul nu se lipeste de peretii vasului.
In cazul cind acesta inca se lipeste, adaugam si restul de faina. Dupa ce am framantat bine incepem sa adaugam cate un pic din untul topit si racit si framantam pana acesta s-a incorporat bine, abia apoi adaugam alt unt.
Intr-un vas uns cu unt sau cu ulei, punem aluatul si il putem lasa acoperit sa dospeasca timp de 2 - 2 ore si jumatate (pana vedem ca si-a dublat volumul). Apoi infainam foarte putin masa de lucru si formam mucenicii in forma de 8 sau de S. Atentie, trebuie facute snuruletele foarte subtiri pentru ca in cuptor cresc enorm in latime si mai ales in inaltime. Ii asezam in tava pe hartie de copt, cu o distanta destul de mare unul de altul. Daca dorim putem sa-i ungem cu un galbenus de ou amestecat cu un pic de lapte.
Intre timp incalzim cuptorul la 180 de grade iar cind s-a scurs timpul de dospit, bagam cite o tava in cuptor si o lasam cca 15-20 de minute, depinde mult de cuptor, atentie sa nu-i ardeti.
Ii lasam la racit, ii ungem cu miere si presaram nuca macinata deasupra.
Sfintisori pregatiti de Daniela.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lapte drojdie faina 0 zahar sare oua faina unt castron aluat tava dospit
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1803 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040776 (s)