News Flash:

Reteta de rata umpluta

26 Decembrie 2014
1712 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

1 rata de aprox 2 kg
200 g maruntaie de pui sau rata (eu am folosit ficat de pui)
300 g mere mai acrisoare
150 g bacon
1 ceapa potrivita
1 ou
1 lingurita oregano uscat
1-2 linguri pesmet
ulei de masline sau ulei pentru prajit
sare
piper negru proaspat macinat
1-2 crengute cimbru (optional)

Mod de preparare:

Spalam bine rata si o stergem bine cu prosoape de hartie. Taiem grasimea de la fund ( eu am uitat sa fac asta). Intr-un castronel amestecam sare, oregano, piper si 1 lingura de ulei. Frecam bine rata cu acest amestec in exterior si in interior. Lasam  sa se marineze la temperatura camerei 2-3 ore sau (de preferat) peste noapte la frigider.

Intre timp pregatim umplutura; spalam bine maruntaiele, le lasam sa se scurga si le taiem cubulete. Ceapa se taie pestisor (felii) iar baconul fasii subtiri sau cuburi. Intr-o tigaie punem putin ulei si prajim putin baconul apoi il scoatem intr-o farfurie ( nu trebuie neaparat sa se rumeneasca).

In acelasi ulei prajim ceapa pana se inmoaie 4-5 minute apoi o scoatem deoparte. La fel procedam si cu maruntaiele dar le lasam mai putin 1-2 minute. Le scoatem si le amestecam cu baconul prajit si ceapa. Eu am grabit putin procesul si peste ceapa calita am pus ficateii, i-am lasat sa se prajeasca putin si i-am scos cu tot cu ceapa.

Merele le curatam si le taiem cubulete.  Intr-un castron mai mare punem baconul, maruntaiele, ceapa, merele, cimbru, piper negru proaspat macinat, sare. Adaugam pesmetul si oul. Amestecam bine. Umplem rata si apoi o coasem sau o prindem cu scobitori.
O asezam in tava cu „fata” (partea cu pieptul) in jos si adaugam un pahar cu apa.

Coacem la 220 grade C timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 170 grade C si coacem timp de 2 ore. La fiecare 30 de minute intepam cu o scobitoare pieptul si incheietura picioarelor pentru a se scurge excesul de grasime. Apoi ungem rata cu apa din tava amestecata cu grasimea scursa. Rata va fi gata daca o intepam in piept cu o scobitoare si aceasta va iesi curata.

Amestecam putina grasime scursa cu 1/4 lingurita sare, ungem rata si mai lasam 10 minute sa se rumeneasca. Scoatem rata pe un gratar ca sa se scurga excesul de grasime, acoperim cu o folie de aluminiu si mai lasam 10-15 minute. Servim fierbinte cu diverse garnituri.

Reteta de rata umpluta ne este recomandata de Amalia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rata umpluta retete friptura friptura craciun friptura revelion
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020676 (s)