News Flash:

Reteta de paine integrala

24 Martie 2014
2612 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

300 g faina alba
200 g faina Manitoba (puteti pune faina obisnuita, ca nu-i nici o problema)
250 g faina integrala
400 ml lapte
75 g unt
3 lingurite drojdie uscata (9 g)
1 lingurita sare (13 g)
1 lingura zahar (12 g)
3 linguri ulei
6 lingurite ulei pentru uns foile

Mod de preparare:

Intr-un vas cernem faina, adaugam sarea, zaharul si drojdia si amestecam un pic ingredientele (eu le-am pus pe toate in cuva masinii de paine). Intr-o tigaita topim untul, adaugam laptele rece (in acest fel compozitia devine calduta), adaugam peste faina si incepem framantarea. Am vazut ca aluatul era destul de tare, asa ca am mai adaugat 50 ml de lapte caldut. Am rasturnat aluatul pe masa de lucru, am pus cate in pic de ulei pe maini (din cele trei linguri) si am continuat framantarea, aluatul fiind destul de tarisor (mai gumos, cel putin asa era al meu). I-am mai dat din cand in cand cate un melesteu pe spate (citisem eu pe undeva, cat de bun iese aluatul daca-i "altoit" cu melesteul, nu glumesc, vorbesc foarte serios). Am pus aluatul intr-un vas, l-am acoperit cu o folie transparenta si l-am pus in cuptorul aragazului, unde am lasat becul aprins. Avand in vedere ca eu pun mai putina drojdie decat ar trebui, normal ca timpul pentru dospit se lungeste.

Cand vedem ca aluatul si-a dublat volumul, cu ajutorul unui cantar sau chiar ochiometric, impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata in trei bucati egale. Fiecare bucata, o luam pe rand, intindem cu ajutorul sucitorului o foaie subtire, o ungem cu o lingurita de ulei, rulam strans aluatul, il punem deoparte si procedam la fel cu celelalte doua bucati.
Facem la fel si cu cealalta bucata de aluat, adica formam din nou o piine, dupa procedeul de mai sus.

Am pus painea in tava tapetata cu hartie de copt, am acoperit din nou si le-am pus in cuptorul cu luminita aprinsa, pana si-au dublat volumul, adica vreo doua ore si ceva.
Am preincalzit cuptorul la 200 de grade, am uns painitele cu lapte si am presarat mac, am dat temperatura la 180 de grade si am lasat painitele timp de 35-40 de minute (depinde foarte mult de cuptor). Le scoatem din cuptor si le punem pe gratarul acoperit cu un prosop, ca sa se raceasca.

Am obtinut doua painite pufoase, pufoase si delicioase.

Reteta de paine integrala este recomandata de Daniela.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete paine paine integrala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1615 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027968 (s)