News Flash:

Reteta de paine cu maia

29 Mai 2013
3135 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

600 ml de maia, lasata la temperatura camerei cel putin 8 ore (asa creste cel mai bine)
1,2 kg faina integrala de grau
1/2 cana de apa
1/2 lingurita sare

Mod de preparare:

Se pune maiaua (ajunsa la temperatura camerei), apa si sarea in lighenas si se amesteca cu o lingura de lemn pana se dizolva sarea.
Se adauga treptat faina, amestecand incontinuu. Spre final, se da lingura deoparte si se framanta cu mana.
Daca aluatul este prea gros, poti sa mai adaugi putina apa. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare si ar trebui sa poti framanta cu usurinta.
Se framanta 10-15 minute cu mana (daca este greu cu mana, poti apela la robotul de bucatarie).
Se ung tavile cu putin ulei de masline / unt si se pune aluatul in tavi, fara sa-l apesi prea mult (painea va creste si va deveni uniforma).
Se cresteaza in cateva locuri cu un cutit, se acopera cu un prosop si se lasa la temperatura camerei 4-12 ore (cu cat sunt lasate mai mult, cu atat vor creste mai bine).
Painea se coace la 175°C timp de 1 ora. Se pot taia felii abia dupa ce s-a racit bine. O poti pastra o saptamana la temperatura camerei.

Poti face painea si in cuptorul pentru paine. Seteaza un program scurt si lasa sa framante cam 20 de minute, apoi opreste cuptorul si lasa la crescut peste noapte sau de dimineata pana seara. Dupa ce a crescut, opteaza pentru un program de coacere (fara framantare).

Gustul unei asemenea paini este mai acrisor, textura este mai densa, insa cei care se obisnuiesc cu ea, cu greu se intorc la painea crescuta cu drojdie.

sursa: fitness-nutritie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tavi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1809 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031753 (s)