News Flash:

Reteta de mucenici - Secretul pentru a avea un gust cat mai bun

8 Martie 2016
1603 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru aluat:
1 kg de faina
4 galbenusuri
1/2 litru de lapte
75 gr drojdie proaspata
300 grame zahar
1 lingurita sare
100 ml ulei
1 fiola esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 fiola esenta de rom
100 grame stafide

Pentru sirop:
coaja rasa de la o lamaie
2 litri apa
400 gr miere
1 plic zahar vanilat

Pentru glazura:
nuca macinata
zahar vaniliat
scortisoara

Mod de preparare:

Cerne bine faina impreuna cu sarea si pune-le intr-un castron mare de plastic. Pune stafidele intr-un castonel si toarna peste acestea esenta de rom. Acestea vor absorbi o parte din rom si vor deveni mai gustoase. Intr-o oala adauga laptele si zaharul si incalzeste-l bine, pana cand zaharul se topeste complet.

Separat, intr-un castron mic adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.

Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.

Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul. Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine.

Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi. Formeaza apoi mucenicii si pune-i la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coace mucenicii in cuptorul preincalzit la 180oC, timp de 30-40 de minute, la foc mediu.

Pentru a vedea daca aluatul este copt, introdu o scobitoare in acesta. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca acesta este coapt. In schimb, daca pe scobitoare observi urme de coca mai lasa mucenicii la cuptor timp de 5 minute apoi repeta testul scobitoarei.

Intre timp, pregateste siropul. Intr-o cratita pe foc dizolva mierea in apa. Ai grija insa ca lichidul sa nu fiarba, deoarece mierea devine toxica. Adauga un plic de zahar vanilat si coaja de la o lamaie.
Separat, intr-un castron amesteca nuca, scortisoara si zaharul vanilat. Scoate mucenicii din cuptor si insiropeaza-i foarte bine. Presara apoi deasupra amestecul de nuca.
Serveste mucenicii moldovenesti la temperatura camerei sau reci. Merg foarte bine alaturi de un pahar de vin sau o cana de cafea.

sursa: acasa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mucenici sfintisori mucenici moldovenesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1669 (s) | 34 queries | Mysql time :0.026053 (s)