News Flash:

Reteta de cozonaci

7 Februarie 2014
9145 Vizualizari | 0 Comentarii
Aceasta reteta de cozonac este inscrisa de Cristina Apreutesei in concursul culinar al lunii februarie 2014.

Ingrediente:

1 kg faina alba
200 gr zahar
1 lingurita sare
100 g drojdie proaspata
1 esenta de vanilie
5 oua (la temperatura camerei)
1 pachet de unt sau margarina
200 ml lapte (caldut)
coaja de la o portocala si de la o lamaie
100 g stafide
50 g ulei

Pentru umplutura:
8 bucati rahat
3 linguri cacao
100 g nuca macinata
100 g stafide
50 gr zahar
albusuri

Mod de preparare:

Umplutura:
Se bat spuma bine cu albusul de ou cu zaharul pane devine ca o bezea. Se amesteca rahatul taiat cubulete, nuca, stafifele zaharul si cacaoa.

Aluat:
1. Se freaca galbenusurile cu sarea (pentru culoare).
2. Se amesteca laptele caldut cu zaharul, drojdia, vanilia si coaja de la o portocala si o lamaie.
3. Se pune faina in lighean si se face in mijloc o gropita. Se toarna laptele cu toate ingredientele de la punctul 2, pana se amesteca toata faina.
4. Se adauga in aluat margarina sau untul (eu nu-l topesc) si se framanta pana se omogenizeaza
5. Se adauga galbenusurile frecate cu sare si se framanta.
6. Se adauga stafidele in aluat. La sfarsit framantam bine cu ulei (cam. aproape 20 – 30 minute).
7. Il punem la loc caldut si il lasam pana isi dubleaza volumul.
8. Pregatim tavile de cozonac (eu pun hartie de copt unsa cu un pic cu ulei).
9. Dupa ce a crescut aluatul, il impartim egal in 4 bucati (2 bucati pentru un cozonac).
10. Crema o impartim tot in 4.
11. Luam fiecare bucata de aluat, o intindem si o umplem cu crema.
12. Dupa ce umplem 2 bucati de aluat, le sucim (ca si cum stoarceti un prosop) si le punem in tava de copt. Asa facem si cu al doilea cozonac.
13. Ungem cozonacii cu ou si presaram mac sau susan.
14. Lasati la crescut (cam 20 minute), la loc caldut.
15. Preincalziti cuptorul la 220C. Introduceti cozonacul in cuptor si dati cuptorul la 180C. Coaceti timp de 30 – 40 minute (pana e rumen deasupra).
16. Ii scoatem din tava si ii asezam pe o parte, sa nu se lase.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


retete cozonac retete culinare concurs culinar concurs retete
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

4287 viz    0 com
5373 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1369 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012940 (s)