News Flash:

Reteta de cozonac pentru Pasti

8 Aprilie 2013
5228 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

1 kg faina (am folosit faina alba de Dobrogea, pentru cozonaci 000)
jumatate pachet de unt topit, cald
5 oua
un cub de drojdie (42 gr)
350 gr zahar
300 gr nuca macinata
200 ml lapte cald
6 linguri ulei
1 esenta de rom
rahat taiat cubulete
coaja razuita de la o lamaie, o portocala
stafide
3,4 linguri cacao

Mod de preparare:

Ouale se separa, albusurile se mixeaza cu 10 linguri zahar din cantitatea de mai sus si se amesteca cu nuca si cacao pentru umplutura. Faina se pune intr-un lighean incapator, drojdia se amesteca cu laptele cald, o lingura de zahar, un praf de sare, se toarna intr-un cuib facut in faina si se lasa sa dospeasca. Cand fierbe drojdia se adauga galbenusurile, restul de zahar pe care l-am topit in untul cald, aromele. Se amesteca pana se incorporeaza toate in faina si treptat adaugam putin ulei cald.
Rezulta un aluat ferm si usor elastic.
Se acopera ligheanul cu un prosop curat si se lasa la cald timp de 1 ora (eu l-am lasat 1 ora si 30 min). Dupa ce a crescut, cu mainile unse de ulei si masa de lucru la fel, se ia aluatul din lighean, se aseaza pe masa si se taie in 4 bucati rotunde.
Fiecare bucata se intinde cu ajutorul mainilor si se umple cu compozitia de nuca, rahat si stafide dupa dorinta. Foaia intinsa si umpluta se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se aseaza in tava unsa bine cu unt si tapetata cu faina.
Tot asa se procedeaza si cu celelalte 2 bucati. Se mai lasa la crescut inca o ora, pana isi dubleaza volumul in tava. Se ung cu ou batut, iar daca aveti zahar brun puteti presara pe deasupra. Se dau la cuptor cca 35-40 min, pana se rumenesc si trec testul cu betisorul.

Cozonac recomandat de Dia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete cozonac
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1689 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025476 (s)