News Flash:

Reteta de cozonac cu coaja de portocala

16 Octombrie 2013
2400 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru aluat:
500 g faina
100 g unt
250 ml smantana
un plic cu zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
1/2 lingurita sare
8 galbenusuri
100 g zahar
40 g drojdie

Pentru umplutura:
8 albusuri
400 g mac
300 g zahar
20 ml rom

Mod de preparare:


Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina. Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald cca 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul. Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.

Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina si se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte. Apoi se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta cat iese (cca 60 cm).

Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si apoi se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou. Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus. Jumatate din cantitatea de umplutura se aseaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul.

Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine. Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele. Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu. Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu. Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii.

Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi. Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pana cand se coc primii.

sursa: sfatulparintilor
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

8434 viz    0 com
2020 viz    0 com
2864 viz    0 com
2317 viz    0 com
4998 viz    0 com
2549 viz    0 com
1340 viz    0 com
7510 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1753 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024004 (s)