News Flash:

Reteta de cozonac

10 Mai 2013
4151 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

400 gr de faina
80 gr de zahar
50 gr de unt topit + 50 de gr de unt moale (pentru umplutura)
coaja razuita fin de la 1 lamaie sau 1 portocala
20  gr de drojdie (reteta originala prevedea 25 g)
1 lingurita de miere de albine
3 oua intregi
1 praf de sare
40 ml ulei vegetal (floarea soarelui)
150 ml lapte caldut
40 gr de cacao (reteta originala 50 g)
4 linguri cu varf de zahar pudra
3-4 linguri de amidon de porumb (gustin) sau 5-6 linguri de faina

Mod de preparare:

Intr-un castronel am pus drojdia cu mierea, iar cu ajutorul unei lingurite, am amestecat, pina drojdia s-a lichefiat. Intr-un alt vas, punem doua galbenusuri si un ou intreg si le zbatem foarte putin. Peste amestecul de oua, adaugam laptele caldut, amestecam bine ingredientele, apoi adaugam amestecul de drojdie si 50 g unt topit, dar rece si uleiul (recunosc ca uleiul l-am uitat si l-am pus in timpul framintarii).
In cuva masinii de framintat, am cernut faina, am adaugat sarea, zaharul si coaja de lamiie, apoi incet adaugam cate un pic din compozitia lichida, asta in timp ce aluatul se afla in procesul framintarii. Eu am mai adaugat o lingura de faina si am framintat la masina de paine de 3 ori, programul fiind de 14 minute. Am uns cu ulei un castron din plastic destul de marisor, am pus in el aluatul, l-am acoperit cu folie transparenta si l-am pus in cuptorul rece cu lumina aprinsa, timp de 45 de minute.
Cit aluatul creste, ne ocupam de crema de ciocolata. Untul moale il amestecam cu 4 linguri de zahar pudra, apoi adaugam cacaoa si untul moale, amestecam bine, apoi adaugam albusurile (atentie, albusurile nu trebuie zbatute). Amestecam bine toata compozitia, apoi pe rand adaugam cate o lingura de amidon, amestecam pana se incorporeaza, abia dupa aceea putem adauga din nou o lingura de amidon.

Scoatem aluatul din cuptor, iar cu ajutorul unui sucitor il intindem o foaie dreptunghiulara de cca 2 cm, apoi toata suprafata o ungem cu crema de ciocolata. Impartim in trei parti aluatul, apoi o parte o pliem peste partea din mijloc, apoi la fel facem si cu cealalta parte. Apoi din nou impaturim in trei aluatul si-l lasam din nou la crescut pentru cca 30 de minute.
Dupa ce a crescut aluatul, il scoatem, il intindem usurel cu sucitorul si repetam plierile de mai sus. Din nou punem aluatul la crescut pentru cca 45 de minute, timp in care preincalzim cuptorul la 180 de grade, apoi bagam tavile in cuptor si le lasam pentru cca 22-25 de minute. Daca aveti tava mare si intra toata compozitia de aluat in ea, trebuie sa-l lasati cca 35-40 de minute.
Lasam sa se raceasca, apoi taiem si servim, e delicios si pufos, atentie doar sa nu-l lasati prea mult la cuptor.

Reteta de cozonac recomandata de Daniela.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faina zahar unt topit oua intregi ulei vegetal zahar pudra castronel
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1931 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031706 (s)