News Flash:

Reguli de bune maniere la masa: bufetul suedez

24 Decembrie 2014
3266 Vizualizari | 0 Comentarii
Un bufet suedez poate parea cea mai relaxata masa la care sa te infrupti linistit din mancare fara sa iti pese daca stii sau nu sa folosesti exact furculita si cutitul potrivite pentru un anumit fel de mancare. Insa, oricat de simplu este sa iti umplii farfuria cu de toate, si bufetul suedez are reguli de bune maniere ce trebuie respectate.

Chiar daca iti iei singur farfuria si te servesti cu ceea ce iti pofteste inima din nenumaratele feluri de mancare, un bufet suedez nu inseamna ca poti sa mananci totul cu mana si ca nu trebuie sa respecti o eticheta stricta. Iti spunem care sunt regulile pentru ca data viitoare sa nu mai gresesti.

Bufet suedez la restaurant
Daca ai ales vreodata varianta all inclusive pentru vacante, atunci stii despre ce vorbim. Toata lumea poate alege ceea ce ii pofteste inima si daca nu te saturi dupa prima farfurie plina, in general, este permis sa mergi si a doua oara.

Reguli de eticheta:
- Vizualizeaza mai intai tot ce se afla pe platouri si in boluri, pe masa de bufet, ca sa iti poti face o idee despre ce ai vrea sa gusti. Altfel risti sa aglomerezi farfuria si sa pleci spre masa cu prea multa mancare.
- Daca decizi ca mai vrei o portie, foloseste o farfurie noua, nu pe cea in care ai mancat inainte.
- Nu iti intinde mainile peste alte persoane care se afla langa bufet. Asteapta cuminte sa se elibereze zona unde se afla platoul care ti-a facut cu ochiul.

- Nu bloca accesul altor persoane la bufet. Daca nu esti hotarat ce vrei sa incerci nu ramane blocat langa masa. Fa un pas in spate si revino cand stii ce vrei sa gusti.
- Nu lua mancarea direct cu mana de pe platouri si nu iti linge degetele daca te-ai murdarit. Tine servetul si tacamurile in mana stanga, sub farfurie, pentru a-ti lasa mana dreapta libera.

- Daca ai folosit furculita, cutitul sau lingurile de servire nu uita sa le pui inapoi pe masa pentru bufet, exact in locul de unde le-ai luat. Tine cont de faptul ca unele persoane pot fi alergice la unele ingrediente, iar amestecarea lor ar putea sa le provoace reactii adverse.
- Alege-ti masa si locul inainte sa mergi sa iti umpli farfuria. Poti sa iti lasi pe masa paharul cu bautura inainte sa mergi sa alegi mancarea. Iti va fi mai usor in acest fel sa te descurci langa masa cu bunatati si nu risti sa ramai fara loc cand esti deja cu farfuria plina.
- Chiar daca in cazul unui bufet suedez te servesti singur, este permis si recomandabil sa lasi si bacsis la finalul mesei. Pana la urma exista mai multi angajati care vor strange dupa toti clientii.

O petrecere cu bufet suedez
Daca esti invitat la o astfel de petrecere, ar fi o idee buna sa intrebi gazada daca poti sau trebuie sa contribui si tu cu un fel de mancare din cele ce vor fi servite. Daca nu este nevoie sa aduci mancare, este frumos sa aduci un dar gazdei.

Reguli de eticheta:
- Pune-ti in farfurie doar cat poti manca. Daca inca iti este foame dupa ce ai terminat, poti merge sa mai gusti.
- Nu inghesui  restul invitatilor ca sa poti ajunge la mancare. Lasa suficient spatiu in jurul tau incat sa iti poti misca mainile.
- Daca ai copii, ajuta-i sa isi aleaga felul preferat si aseaza-i la masa inainte sa mergi si tu la bufet pentru a te servi cu mancarea.
- Pentru ca bufetul suedez este o masa mai putin formala, este permis sa incepi sa mananci imediat ce te-ai asezat la masa, fara sa astepti sa se aseze si restul invitatilor. Asta daca nu cumva gazda anunta alte reguli.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bufet suedez bune maniere platouri masa craciun revelion
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1537 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020188 (s)