News Flash:

Radu Anton Roman iti arata cum se face corect salata de vinete

16 Iulie 2018
13216 Vizualizari | 0 Comentarii

Deosebit de gustoasa, usor de preparat si savurata cu placere in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele romanilor. Cu maioneza sau fara, reteta preparatului delicios o regasim la regretatul gastronom Radu Anton Roman in lucrarea gastronomiei romanesti, „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”. Iata ce nota autorul despre acest preparat: “Socant de gustoasa, salata de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp romanesc inexistent: vara-toamna.

Adusa in Europa de arabi, vanata este la noi una din cele mai importante legume ale sfarsitului verii si o vedeta omniprezenta a „borcaniadei“ de toamna: vinete tocate la congelator, vinete sarate la borcan, salata de vinete si zacusca, vinete impanate in suc de rosii, in ulei etc”.

Ingrediente: 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi), 1 pahar untdelemn, 1 ceapa rosie, mare tare, 1 lingura otet mere, 2 rosii coapte, sare, piper.
Mod de preparare: Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate partile, pana se-nmoaie. Se curata imediat de cojile arse, se sareaza si se pun la scurs, pe un fund inclinat, cel putin 1 ceas. Se toaca marunt ceapa, se spala iute intr-un suvoi de apa rece (sa-i iasa amareala oxidata) se scurge bine de tot. Se amesteca ceapa cu otetul.

Se toaca vinetele pasta, apoi pasta asta se freaca cu ulei, putin cate putin, pana se-ntareste si se face spumoasa. Se adauga sosul de ceapa cu otet (piper, daca mai e cazul). Se orneaza cu felii de rosii.
Taine: se mai pot adauga 1-2 linguri smantana si 3-5 catei de usturoi pisat. Vinetele scurse si tocate pot fi gatite si cu maioneza.

Dupa ce au fost curatate se amesteca cu o maioneza facuta din 2 galbenusuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeama de lamaie, 1 varf lingurita piper macinat, 1 lingura smantana de frisca si 3 catei usturoi.

Gazetarul, pasionat de gastronomie. In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic.

In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia)

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020372 (s)