News Flash:

Principiile mancarurilor gustoase

2 Noiembrie 2012
2231 Vizualizari | 0 Comentarii
Ca sa intelegi standardele de la care pornim iti spunem ca Modernist Cuisine ar trebui sa fie biblia bucatarilor amatori si profesionisti, potrivit foodstory. Este o colectie de 4 carti despre care Ferran Adria spunea ca va schimba felul in care privim si intelegem bucataria, conceputa si scrisa de o echipa de bucatari, oameni de stiinta, scriitori si iubitori ai mancarurilor bune. Este o incursiune completa in arta culinara si in stiinta gatitului.

Problema e ca multe dintre tehnicile prezentate de seria de carti implica si multe echipamente pe care nu le gasesti intr-o bucatarie obisnuita: de la centrifuge pana la bai pentru gatit sous-vide. Nathan Myhrvold, unul dintre autorii Modernist Cuisine, a venit cu idea unei carti pentru bucatarii amatori de acasa si a lansat Modernist Cuisine at Home in care orice preparat poate fi facut cu echipamentele si electrocasnicele obisnuite daca stii cateva secrete de bucatar. Pe cateva dintre ele le-a dezvaluit la Festivalul Vinului si Mancarurilor din New York.

1. Pune sare abia la final. Ca sa dai un gust usor mai sarat unui fel de mancare poti sa il condimentezi cu sare grunjoasa abia dupa ce ai inchis focul. Asta pentru ca papilele gustative vor simti mai repede si mai intens gustul sarat daca acesta este concentrat deasupra si nu inclus pe parcursul gatitului.

2. Foloseste o seringa pentru a introduce saramura in carnea de pui. Secretul e ca in loc sa inmoi tot puiul in sare, prin aceasta metoda vei sara carnea fara sa afectezi pielea. Acesta se va rumeni mai frumos cand se coace.

3. Incorporeaza cu mana dressingul in salata, masand usor fiecare frunza. Astfel, vei reduce cantitatea de dressing folosit si vei avea o salata mai aromata.

4. Decanteaza o sticla de vin cu un blender, timp de 30 de secunde, si vei simti o imbunatatire a aromelor vinului.

5. Foloseste o torta ca sa usuci carnurile. Stim ca suna putin primitiv, dar Nathan Myhrvold sustine ca este o metoda foare buna pentru a controla procesul de prajire/ uscare / caramelizare.

6. Invata sa faci o inghetata vegana. Adica, o inghetata fara oua, smantana sau lapte. Reteta lui este inghetata cu fistic in care foloseste unt de fistic, ulei de fistic si guma xantan ca agent de ingrosare. Toate se amesteca intr-o masina de facut inghetata, iar rezultatul are, spune Nathan, o aroma intensa.

7. Adauga citrat de sodiu in branza pentru a putea topi perfect branzeturile. Cu ajutorul citartului previi separarea uleiurilor si proteinelor din branza cand aceasta se incalzeste. Asa poti sa faci macaroane cu branza pufoase si cremoase.

8. Sous-vide, o tehnica ce pare destinata numai marilor bucatari, poate fi facuta si acasa. Secretul este sa inchizi ermetic ingredientele intr-o punga de plastic sau intr-un borcan, sa le pui intr-un vas cu apa pe care sa o mentii la temperatura constanta (destul de mica) cu un termometru.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


modernist cuisine arta culinara stiinta gatitului nathan myhrvold
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2007 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034839 (s)