News Flash:

Prekmurska gibanica - desert din Slovenia

4 Iulie 2013
3035 Vizualizari | 0 Comentarii
Deserturile preparate in casa raman de obicei adanc intiparite in amintirile noastre, de multe ori simplul miros al unei prajituri reintorcandu-ne in copilarie. Placinta cu mere, cu branza, cu dovleac, cornulete, chec, fursecuri sunt dulciuri care ne duc de obicei cu gandul la acea perioada.
 
Va propunem azi un desert delicios si surprinzator ca si alaturare de gusturi si ingrediente, Prekmurska gibanica. O prajitura in straturi, cu mere, nuci, branza si mac, Prekmurska gibanica este originara din regiunea Prekmurje din Slovenia. Numele ei se traduce prin prajitura in straturi din Prekmurje. Popularitatea acestui desert a depasit insa de mult timp locul in care a fost inventata, in prezent Prekmurska gibanica fiind considerata specialitate nationala. Vecinii din Croatia au un desert foarte asemanator ca ingrediente dar ceva mai putin elaborat, Medimurska gibanica.

Nu se stie exact de cand dateaza aceasta prajitura, se presupune insa ca reteta a evoluat de-a lungul secolelor. Cea mai veche atestare documentara a acesteia este din 1828.

Prekmurska gibanica este recunoscuta ca specialitate traditionala de catre Uniunea Europeana, astfel incat poate fi comercializata sub acest nume doar respectand reteta traditionala. Aceasta prajitura este o invitatie la experimentarea unor gusturi inedite, date de alaturarea a doua ingrediente foarte des utilizate in deserturi romanesti (branza si mere), dar niciodata impreuna.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cornulete fursecuri prekmurska gibanica prekmurje
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1734 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023682 (s)