News Flash:

Prajitura Alba-ca-Zapada

4 Februarie 2014
5248 Vizualizari | 0 Comentarii
Prajitura Alba-ca-Zapada, inscrisa de Madalina Florea, in concursul culinar al lunii februarie 2014.

Ingrediente:

Pentru foi:
200 g unt
150g zahar
2 oua
1 lingurita amoniac
175 ml lapte
450 g faina+faina pentru lucrat aluatul
1/2 lingurita sare
2 pachete zahar vanilat

Pentru crema:
300 ml lapte
200 g zahar
2 oua mari
80 g faina alba
250 g unt
un praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja si zeama de la o lamaie

Mod de preparare:

Se mixeaza untul cu zaharul pana devine spuma apoi se adauga ouale unul cate unul, sarea, zaharul vanilat si amoniacul dizolvat in laptele abia incalzit. Se incorporeaza faina si se framanta atat cat sa devina un aluat compact. Aluatul se rastoarna pe blatul de lucru infainat, se taie in trei parti egale din care se formeaza foi. Aceste se pun la copt pe fundul tavii tapetate cu faina. Cuptorul trebuie sa fie incalzit in prealabil. Foile se coc la o temeperatura de 180 grade pana devin rumene pe margine.

Cat timp se racesc foile, se prepara crema. Ouale se mixeaza usor, doar cat sa se amestece bine, cu sarea si zaharul intr-un vas ce poate fi pus pe foc (de preferat, un tuci sau o craticioara cu fundul dublu). Se adauga faina apoi in fir subtire, laptele fierbinte, mixandu-se rapid (pentru a impiedica formarea cocoloaselor), zaharul vanilat si jumatate din coaja de lamaie. Se trece vasul pe foc mic, amestecandu-se constant cu o lingura de lemn, in special pe fundul vasului, pana ce crema se ingroasa.

Se da deoparte, se acopera cu film alimentar (pentru a se impiedica formarea pojghitei de la suprafata) si se lasa la racit. Cand este complet rece se adauga treptat in untul frecat si se continua mixarea pana ce crema devine spumoasa. La final se pune restul de coaja de lamaie si zeama (atat cat va place de acrisoara).

Foile se umplu cu crema, se acopera cu un strat de hartie de copt peste care se pune o tava in care punem ceva greu (1-2 kg) distribuit echilibrat, eventual uniform. Se lasa la presat cel putin 5 ore, de preferat ar fi de pe o zi pe alta.

SFATURI:
- in aceasta crema nu se adauga niciodata zahar dupa ce a fost fiarta! Nu folositi coaja pastrata la borcan, in zahar sau orice altceva ce contine zahar pentru ca se v-a taia sau v-a devini fluida!

- este o reteta versatila, cu care va puteti juca destul de mult in cazul in care vreti sa experimentati si alte combinatii. Puteti inlocui aroma de lamaie cu orice alt fruct dat prin blender (ex.: banane, portocale, piersici, pepene galben, caise, nectarine, capsune, fructe de padure, visine), cu nuci, cu cacao, cu ness, adaugand, dupa caz, aromele compatibile;

- puteti colora si foile cu ness, cafea, cacao (pentru cafea si cacao se inlocuiesc lingurile de faina, 1 lingura cafea/cacao= 1 lingura faina) sau colorant alimentar (in cazul in care folositi) transformand astfel, Alba-ca-zapada" intr-o alta prajitura.

 POFTA BUNA!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

concurs culinar concurs retete concurs bzi retete prajituri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3147 viz    0 com
4224 viz    0 com
3841 viz    0 com
10460 viz    0 com
3282 viz    13 com
4225 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1559 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020444 (s)